телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Детската зависимост към смартфоните нараства според Агенцията по наркотиците в Германия

Детската зависимост към смартфоните нараства според Агенцията по наркотиците в Германия

Със смартфон в автобуса, със смартфон в класната стая, със смартфон в тоалетната. Ново немско проучване потвърди това, което вече много от нас подозираха: нараства броят на децата, пристрастени към непрекъснато включените им телефони.

Мащабът на проблема се изяснява от изследване, проведено от Немската федерална агенция по наркотиците, което показва, че 28 процента от децата в страната са или пристрастени към смартфоните си, или ще бъдат.

„Децата, които твърде рано са оставени сами във виртуалния свят, като резултат могат да развият здравословни проблеми,“ казва Марлен Мортлер, федералния комисар по въпросите, свързани с наркотиците.“ Някои стават хиперактивни или агресивни, а при други може да се развие интернет зависимост.“

При изследването 80 избрани немски педиатри са помолени да съберат информация от почти 6000 от техните млади пациенти, питайки тях и родителите им за използването на техните смартфони и таблети.

Ако се съди по резултатите, 600 000 деца показват признаци на зависимост към смартфоните, докато 2.5 милиона показват знаци на проблемно поведения. Резултатите от изследването показват, че 70 процента от децата във възраст за детска градина си играят със смартфоните на техните родители повече от половин час дневно и само 10 процента са под надзор, докато го правят.

Това изследване посочва  “значителните улики“ за връзка между нарастващата употреба на смартфоните и нарушенията в детския сън, както и моделите на хранене; децата в ранна училищна възраст показват проблеми с развитието на речта и вниманието.

Според родителите на приблизително 70 процента от по-големите деца, които по-дълго време използват смартфоните си, те успяват да се забавляват сами само за около два часа без да търсят дигиталните устройства. Изследователите също така виждат връзка между прекомерната употреба на смартфоните и по-високата консумация на сладко.

„Значителен брой от младите хора са имали  проблем да контролират сами собствената си употреба на  интернет “, добавя изследването.

Д-р Uwe Büsching, съавтор на изследването, казва, че ясните правила са най-добрият отговор на констатациите на изследването: хранене без смартфони, никакви телефони преди 12-годишна възраст и автоматично изключване след договореното време.

Предписването на ерго- и речева терапия в началото не може да предотврати опасностите“, казва д-р Büsching, призовавайки докторите да включат въпроси  за използването на дигиталните медии в по-ранните прегледи и при снемането на анамнеза.

Федералния комисар по наркотиците призовава за по-нататъшно проучване на феномена на зависимостта към смартфон, но казва, че родителите играят ключова роля в посочването на рисковете и ползите от използването на смартфоните.

„Те трябва да действат като ролеви модели в придружаването на децата в дигиталния свят“, казва г-жа Мортлер.“

Източник: http://www.irishtimes.com/news/world/europe/child-smartphone-addiction-growing-says-german-drug-agency-1.3101529