телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Депресията при непълнолетните може да доведе до употреба на канабис в по-късна възраст

Депресията при непълнолетните може да доведе до употреба на канабис в по-късна възраст

Изследване, което разглежда кумулативните ефекти от депресията при непълнолетни, установява, че младите хора с хроничнa или тежкa форми на депресия са изложени на по-голям риск от развитие на проблеми с канабиса в по-късна юношеска възраст.

Изследването, водено от изследователи на UW Medicine, интервюирали 521 ученици от четири обществени гимназии в Сиатъл. Изследователите са използвали данни от годишни оценки, когато учениците са били на възраст 12-15 г., а след това отново, когато са навършили 18 години. Резултатите са публикувани в списанието Addiction.

„Данните от изследването ни показват, че ако успеем да предотвратим или намалим хроничната депресия по време на ранното юношество, може да намалим злоупотребата с канабис“, казва главният автор Айзък Рю, асистент по психиатрия и поведенчески науки в Университетския колеж по медицина в щата Вашингтон.

Това, което изследователите наричат „единица увеличение от стандартното отклонение“ при кумулативната депресия по време на ранното юношество, е свързано с 50% по-висока вероятност от злоупотреба с канабис.

Според изследователите, през последното десетилетие канабисът е надминал тютюна по употреба сред подрастващите. Канабисът и алкохолът са двете най-често използвани вещества сред младежите в САЩ. Те се позовават на национално проучване, показващо увеличение на разпространението на зависимостта към канабис и алкохол в Съединените щати, особено сред младите хора.

Дългосрочните проучвания, разглеждащи връзката между депресията при непълнолетни и по-късната употреба на алкохол и канабис, са противоречиви. Някои показват връзка, а други – не. Повечето изследвания обаче са направили оценка на юношеската депресията в даден момент от време, а не кумулативно (в процес), отбелязват изследователите. Освен това има различия в начина на измерване на употребата на веществата, вариращ от началото на каквато и да било употреба до по-тежки, проблемни форми на употреба.

В изследването са включени ученици с депресивни и/или поведенчески проблеми. Изследователите били изненадани от откритието, че злоупотребата с наркотици и алкохол в тази извадка е значително по-висока от националните оценки, като 21% от изследваните отговарят на критериите за разстройства, свързани с употребата на канабис, а 20% - за разстройства, свързани с употребата на алкохол на 18-годишна възраст.

Какъв е ефектът върху младежите от облекчаването на законите за марихуаната в щата Вашингтон все още не е ясно. Изследователите заявяват, че би било полезно да се проведе подобно проучване в щат с по-строга регулация на марихуаната, за да се разбере дали връзката между депресията и злоупотребата с канабис при непълнолетни ще се потвърди. Оценките на злоупотребата с вещества на 18-годишна възраст се правени между 2007 и 2010 г. Щатът Вашингтон легализира медицинския канабис през 1998 г., като неговият пазар се разраства много след 2009 г. През 2003 г. гр. Сиатъл решава нарушенията с канабис да са с най-нисък приоритет за полицията и градската прокуратура.

 

Източник: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170717151031.htm