телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Анаболно-андрогенните стероиди могат да увредят сърцето и артериите

Анаболно-андрогенните стероиди могат да увредят сърцето и артериите

Изследване, публикувано миналата година, показва, че употребата на анаболно-андрогенни стероиди е свързана с нарушено изпомпване на кръв от сърцето и наличие на атеросклеротична плака. Също така авторите предлагат клиницистите да питат за употреба на такива вещества, когато млади мъже или такива в средна възраст идват с дисфункция на лявата камера на сърцето и атеросклеротична плака.

Заедно тези ефекти могат да намалят потока на кръв към сърцето и от сърцето към артериите.

Д-р Арън Багиш и колеги от Масачузетската многопрофилна болница в Бостън и болницата Маклийн в Белмонт, Масачузетс оценяват сърцето и коронарните артерии на 140 мъже на възраст между 34 до 54 години, които се занимават с вдигане на тежести. Всички те можели да вдигнат 125 кг от лежанка на някакъв етап от живота си. 58 от тях използвали анаболни стероиди по време на изследването, 28 били използвали в миналото за период от поне 2 години, 54 никога не били употребявали анаболни стероиди. В сравнение с тези, които никога не са употребявали, употребяващите имали по-висока средна стойност на кръвното налягане и при тях били по-чести случаите на повишен „лош“ холестерол, което повишава риска от атеросклероза.

Резултатите от ехокардиография показват, че 71% от настоящите употребяващи анаболни стероиди имат по-ниска от нормалното фракция на изпомпване на лявата камера, което е мярка за това колко кръв изпомпва сърцето към артериите с всяко съкращение. Половината от настоящите употребяващи показват по-бавно разширяване на лявата камера, което е показател за намалено количество кръв, която изпълва лявата камера по време на релаксационната фаза на сърдечния ритъм. Бившите употребяващи имали по-голяма фракция на изпомване на лявата камера от настоящите употребяващи, което означава, че лявата им камера е възстановила някаква част от способността си да изпомпва кръв.

За употребяващите анаболни стероиди е по-вероятно да имат отлагания на атеросклеротични плаки и да имат по-големи такива в коронарната артерия в сравнение с тези, които не употребяват. Колкото по-продължителна е употребата на анаболни стероиди, толкова повече плаки имат употребяващите и също така този ефект изглежда не е обратим след прекратяване на употребата. Атеросклеротичната плака възпрепятства кръвотока към сърцето и повишава риска от исхемия, сърдечен удар и сърдечна недостатъчност. Трима от употребяващите анаболни стероиди били претърпели сърдечни удари поради болест на коронарната артерия на сравнително млада възраст (38, 43 и 46 години). Друг употребяващ претърпял сърдечна недостатъчност с подлежаща болест на коронарната артерия.

Изследователите не откриват разлики между сърдечно-съдовата структура и функция между хора, които се занимават с вдигане на тежести и не употребяват стероиди, и хора, които нито се занимават с вдигане на тежести, нито употребяват стероиди. Това потвърждава, че наблюдаваните промени не могат да бъдат приписани на самото вдигане на тежести.

Д-р Харисън Поуп, един от главните изследователи, прави заключението, че „това изследване дава силни доказателства, че анаболните стероиди представляват сериозна и понякога смъртоносна опасност за мускула и кръвоносните съдове на сърцето. Като се има предвид, че 3 милиона американци са ги опитвали, това е значим проблем на общественото здраве.“

Д-р Джаг Кхалса, началник на клона на NIDA за медицински последствия от употребата на наркотици и съпровождащи инфекции, се съгласява, като изтъква, че откритията противоречат на мнението, че анаболните стероиди са безопасни. „От голямо значение е клиницистите да са наясно с това много значимо откритие и да могат да консултират пациентите си за опасностите на употребата на анаболни стероиди,“ казва той.

Източник: https://www.drugabuse.gov/news-events/nida-notes/2017/11/anabolic-androgenic-steroids-may-damage-heart-arteries