телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Алкохолът не променя личността, твърдят учени

Алкохолът не променя личността, твърдят учени

Няма такова нещо като „щастливо пиян“. Това са заключили учени след откритието, че алкохолът не променя личността.

Въпреки че много хора обвиняват пиенето за промяна в обичайното си поведение, нови изследвания показват, че има малка разлика между трезвеността и приповдигнатото настроение след пиене.

Всъщност единствената промяна е, че хората стават по-екстровертни, но това е просто „по-шумна“ версия на собствената им личност.

„Бяхме изненадани да открием такова разминаване между възприятията на пиещите за тях самите в следствие на употребата на алкохол и това как наблюдателите ги възприемат“, казва психологът д-р Рейчъл Уиноград от университета в Мисури, Сейнт Луис.

„Участниците съобщават, че са усетили промяна във всички аспекти на личността си, но всъщност екстровертността е единственият фактор, който се променя в следствие на употребата на алкохол.“

Идеята, че се превръщаме в различни хора, когато сме под влияние на алкохола, е толкова популярна, че разликите в поведението на дадено лице, когато е пиян може да служи за ориентир за клиницистите дали нечие пиене е проблемно.

За да разберат дали личността наистина се променя в следствие на употребата, учените наблюдават 156 участника, които са отговорили на първоначално проучване, измерващо типичната консумация на алкохол и техните възприятия за собствената си "типично трезва" и "типично пияна" личност.

После ги поставили в лабораторни условия с групи приятели и им дали напитки с водка и лимонада, а междувременно били помолени да участват в групови дейности, като например дискусии и редене на пъзели, за да излязат наяве определени личностни черти.

След пиенето участниците съобщават за по-ниски нива на съвестност, отвореност към нов опит и дружелюбност, като съобщават за по-високи нива на екстраверсия и емоционална стабилност.

Въпреки това, наблюдателите забелязали само шансовете за повишаване на екстровертността.

„Ние вярваме, че и участниците, и оценителите са били точни и неточни - оценителите надеждно съобщават за това, което е било видимо за тях, а участниците са имали вътрешни промени, които са били реални за тях, но не са много видими за наблюдатели“, добавя д-р Уиноград.

„Разбира се бихме се радвали да видим тези открития да се повторят извън лабораторията - в барове, на партита и в домове, където хората действително пият“.

„Най-важното е, че трябва да видим как това изследване може да е полезно в клиничната сфера и ефективно да бъде включено в интервенциите, за да се намали негативното въздействие на алкохола върху живота на хората.“

Изследването е публикувано в списанието Clinical Psychological Science.

Източник: http://www.telegraph.co.uk/science/2017/05/15/alcohol-does-not-alter-personality-say-scientists-debunk-myth/