телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Становище на НЦН относно публикациите в медиите за „нова дрога“

Становище на НЦН относно публикациите в медиите за „нова дрога“

Уважаеми потребители, запознайте се с официалното становище на Националния център по наркомании тук:

На 09.11.2018 г. в сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България“ е излъчен репортаж „Нова дрога прави зависимите агресивни и канибали“ с информация, споделена от представителите на Областния съвет по наркотични вещества – Благоевград д-р Теменужка Любенова и Магдалена Рахова. Същата информация бе тиражирана и от други информационни издания в страната.

Във връзка с излъчената информация Националният център по наркомании заявява следното:

Цитираното в репортажа вещество, известно под уличните имената Blue silk, Ivory Wave, Cloud 9, Vanilla Sky и др., е вещество от групата на катиноните (пиролидинофенон) или така наречените „соли за вана“. Веществото е класифицирано под името 3,4-Methylenedioxypyrovalerone / MDPV в Системата за ранно предупреждение (EDND) на Европейския мониторинг център за наркотици и наркомании (EMCDDA).

MDPV е стимулант на централната нервна система, инхибитор на обратното захващане на допамина и норепинефрина. За пръв път неговият потенциал  за стимулант на централната нервна система се споменава около 1960 г. в отговор на търсене на заместител на аналог на пировалерона.

На пазара на наркотици, MDPV е засечен за първи път в Токио през 2007 г., а по-късно и в Европа, където първите доклади датират от 2008 г.(1)

Веществото се среща в различни вариации от форма и цвят, основно под формата на капсули, кристали и прах в бял, син или бежов цвят. В Европейския мониторинг център доклади за случаи за идентифициране на конкретното вещество са постъпили от всички държави членки, като за първи път веществото е докладвано през 2008 г. от Финландия. Последно веществото е докладвано на EMCDDA от Испания през 2016 г.

В България има данни за три случая на изземване от Държавна агенция „Митници“ през 2010 г., а през 2011 г. България е една от първите държави, поставила веществото под контрол, като то е включено в Списък I на Наредбата за реда и класифициране на веществата като наркотични. Впоследствие веществото е поставено под контрол в редица европейски държави.

По-късно, през 2013 г. MDPV е идентифицирано от Научно-изследователски институт по криминалистика към МВР в 2 случая на територията на страната ни, с общо количество около 32,0 гр. За периода 2013-2018 г. няма докладвани данни за наличие на веществото на българският пазар или изземвания по границите ни. Също не са докладвани данни за остри интоксикации и смъртни случаи, свързани с MDPV, от токсикологичните клиники и съдебна медицина.

Ефектите, които са докладвани от страните от ЕС, се базират на доклади от употребяващи и са много близки до тези на стимулантите като кокаин, амфетамин и мефедрон. Те включват: тахикардия, хипертония, конвулсии, инсомния, гадене, стомашни болки, потене, главоболие, загуба  на апетит, разширени зеници, замаяност, респираторни проблеми, депресия, объркване, възбуда, агресия, панически атаки, звукови и зрителни халюцинации, насилствени изблици и параноидни психози. Наблюдават се и някои допълнителни симптоми вследствие от отравяне – хиперпирексия (силно повишаване на телесната температура над 41°С), рабдомиолиза (увреждане на мускулите, причиняващо остра бъбречна недостатъчност) и инфаркт на миокарда.

Никъде в докладите на държавите-членки до Европейския мониторинг център и Световната здравна организация не се споменава за желание за ядене на човешко месо.(2)

Становището на НЦН е, че проблемът с употребата на наркотичните вещества сред младите хора в България, както и в Европейския съюз, е актуален и са необходими ефикасни мерки по отношение на борбата с наркотиците. Същевременно е изключително важно разпространяваната в общественото пространство информация да е адекватна, коректна и основана на доказателства. Призоваваме експертите в областта на наркоманиите, както и националните медии да подхождат отговорно към темата и да представят на обществото само добре проверена информация.

Библиография:

  1. WHO, (2014).3,4?Methylenedioxypyrovalerone (MDPV) Critical Review Report, от http://www.who.int/medicines/areas/quality_safety/4_13_Review.pdf?ua=1
  2. EMCDDA, (2014). Report on the risk assessment of 1-(1,3-benzodioxol-5-yl)-2-(pyrrolidin-1-yl) pentan-1-one (3,4-methylenedioxypyrovalerone, MDPV) in the framework of the Council Decision on new psychoactive substances,от http://www.emcdda.europa.eu/system/files/publications/773/TDAK14003ENN_480908.pdf

Източник: http://www.nfp-drugs.bg/bg/?&itype=168&info=2745

https://www.ncn-bg.org/ - раздел „Съобщения“