Изпрати SMS с текст: DMS HELPLINE на кратък номер 17 777


Дари 1 лев (няма ДДС) чрез еднократни SMS и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.
Подкрепи нашата Линия, дари 1 лев!

телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Злоупотребата с опиоиди се превръща в глобална епидемия според доклад на UNODC

Злоупотребата с опиоиди се превръща в глобална епидемия според доклад на UNODC

Злоупотребата с фармацевтични опиоиди бързо се превръща в „глобална епидемия“, като за втора поредна година в африкански страни са заловени най-големи количества според доклад на ООН.

Докато се обръща голямо внимание на опиоидната криза в САЩ, където доминира злоупотребата с лекарства с рецепта като фентанил, данни на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC) показват, че опиоидите, заловени в Африка, представляват 87% от цялото количество за света.

За разлика от САЩ, залавянията, концентрирани в Западна, Централна и Северна Африка, се състоят предимно от трамадол и кодеин на второ място.

Данните са разкрити в последния доклад за наркотиците на ООН, в който се отбелязва, че опиоидите представляват най-вредната тенденция, като се появяват в 76% от смъртните случаи, свързани с употреба на наркотици.

Според доклада фентанилът и неговите аналози остават проблем в Северна Америка, а трамадолът се е превърнал в задълбочаващ се проблем в части на Африка и Азия.

Заловеното количество фармацевтични опиоиди през 2016 година е 87 тона, почти същото като количеството заловен хероин същата година.

От 2016-17 година глобалното производство на опиум също е скочило с 65% до 10 500 тона, най-високата оценка от агенцията откакто е започнала да следи глобалното производство на опиум преди 20 години.

„Откритията от този доклад показват, че пазарът на наркотици се разширява, като производството на кокаин и опиум е рекордно високо, а това създава множество предизвикателства на няколко фронта,“ казва изпълнителният директор на UNODC, Юрий Федотов.

„Употребата на лекарства по предписание по немедицински причини е достигнала епидемични размери в части на света,“ добавя той. „Опиоидната криза в Северна Америка има защо да получава внимание и международната общност е предприела мерки."

„Но … проблемите се простират отвъд заглавията. Ние трябва да насочим вниманието към зависимостта към трамадол, чиято разпространеност се повишава драстично в части на Африка. Немедицинската употреба на това опиоидно обезболяващо, което не е под международен контрол, се увеличава и в Азия. Ефектът върху уязвимите групи е сериозен проблем, който притиска вече натоварените системи на здравеопазване.“

Въпреки повишението на достъпността и производството, докладът показва, че броят хора, които употребяват наркотици поне веднъж годишно, остава стабилен през 2016 – около 275 милиона души (близо 5,6% от цялото население на възраст между 15 и 64 години). Употребата сред хората на 40 и нагоре се увеличава по-бързо в сравнение с по-младите.

Въпреки това смъртните случаи, директно дължащи се на употреба на наркотици, са се увеличили с 60% от 2000 до 2015 година, а смъртността сред хора над 50 се е увеличила от 27% от тези смъртни случаи през 2000 година до 39% през 2015. Около три четвърти от смъртните случаи поради употреба на наркотици сред хората над 50-годишна възраст са сред употребяващи опиоиди.

Източник: https://www.theguardian.com/global-development/2018/jun/27/misuse-opioids-tramadol-fentanyl-global-epidemic