телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Злоупотребата с алкохол уврежда по-бързо женската серотонинова система

Злоупотребата с алкохол уврежда по-бързо женската серотонинова система

Серотониновата система в мозъка, която регулира функции като контрол на импулсите и настроението, се уврежда по-бързо при жените в следствие на злоупотребата на алкохол отколкото при мъжете.

Според данни от проучвания, извършени в департамента по психология в академията към университета в Гьотеборг, Швеция само след четири години проблемна употреба на алкохол се отчита значително намаляване на функциите на серотониновата система при жените. Същият резултат се наблюдава в мъжкия организъм след 12 години проблемна употреба на алкохол.

"Важно е да се отбележи, че уврежданията са също толкова значими при мъжете, както и при жените, но времето, за което се развиват е различно. Все още не е известно дали серотониновата система може да се самовъзстановява, но резултатите от научните изследвания показват, че други увреди на мозъка могат да се възстановят след определен период без алкохол ", казва Улф Берген (Ulf Berggren) от университета в Гьотеборг.

Резултатите от всички проучвания ще бъдат публикувани през януари 2012 г. в сп. „Алкохолизъм: клинични и експериментални изследвания“ (Alcoholism: Clinical & Experimental Research).

Източник: http://www.sciencedaily.com/releases/2011/11/111115175354.htm