телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Жените, които спират алкохола, имат по-добро психично здраве според изследване

Жените, които спират алкохола, имат по-добро психично здраве според изследване

Жените могат да подобрят своето психично здраве като спрат напълно да употребяват алкохол според медицински изследователи.

Въпреки препоръките, че умерената употреба може да е част от здравословната диета, нови открития показват, че въздържателите се радват на най-голямо психично благополучие.

Изследването, публикувано в списанието на Канадската медицинска асоциация (Canadian Medical Association, CMAJ), сравнява пълни въздържатели с хора, употребяващи умерено – по  14 стандартни питиета или по-малко на седмица за мъже и до 7 за жени.

Тези, които никога не пият, имат най-високо ниво на психично здраве в началото на 5-годишен анализ. А за жените, които употребяват, отказването от алкохола е свързано с благоприятна промяна в психичното здраве в населението на Хонг Конг и САЩ.

Един от авторите, д-р Майкъл Ни, изследовател на мозъка в Университета на Хонг Конг, казва, че доказателствата „насочват към предпазливост при препоръчване на умерената употреба като част от здравословната диета.“

Д-р Ни и колегите му казват, че спирането на алкохола може да подобри цялостното качество на живота, свързано със здравето, както и психичното здраве, особено при жените.

Неговият екип използва данни от 10 386 участници от Хонг Конг и Националното епидемиологично проучване на алкохола и свързаните с него състояния – представително изследване на 31 079 души от САЩ, осъществено от Националния институт по злоупотреба с алкохол и алкохолизъм на САЩ.

Д-р Ни казва: „Глобалната консумация на алкохол се очаква да продължи да расте, ако не се използват ефективни стратегии. Нашите открития показват, че е нужна предпазливост, когато се препоръчва, че умерената употреба може да подобри свързаното със здравето качество на живота.

„Вместо това, спирането на алкохола може да е свързано с по-благоприятна промяна в психичното благополучие, доближаващо се до това на хората, които са се въздържали от употреба през целия си живот.“

Откритията повдигат допълнителни въпроси за това какво е безопасното и разумното количество алкохол.

Източник: https://www.independent.co.uk/news/health/alcohol-women-give-up-drinking-mental-health-abstinence-study-a8992561.html