телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Защо учените не могат да постигнат консенсус относно електронните цигари?

Защо учените не могат да постигнат консенсус относно електронните цигари?

С публикуването на доклад на Cochrane за устройствата авторът пита защо устройствата са разделили академичната общност.

Заливат ни със статии относно електронните цигари, но повечето от тях просто допринасят за объркването и има все повече опасения относно рисковете. Съвсем наскоро вестник „Sun” ни информира, че електронните цигари са толкова опасни колкото пушенето на обикновени цигари, но ако прочетете няколко реда по-надолу, ще видите как други експерти твърдят, че те са с 95% по-безопасни от обикновените цигари. Кое е вярно в крайна сметка? Защо учените не могат да постигнат съгласие? Това ще стане ли някога?

Cochrane е световна организация с идеална цел, която разглежда всички доказателства относно медицински интервенции и обобщава откритията така, че обикновените хора, лекарите и хората, които пишат медицинските насоки да имат на разположение обективна информация без да се налага да прочитат всяко налично изследване. Тази седмица е публикувана най-скорошната рецензия на електронните цигари. Аз съм нейният главен автор. Въпреки че нашите заключения са ограничени, защото няма много вискокачествени изследвания все още, като цяло доказателствата показват, че 1) електронните цигари с никотин могат да помогнат на хората да спрат пушенето, 2) не изглежда да имат сериозни странични ефекти в краткосрочен и средно дълъг план (до 2 години) и 3) в някои случаи заменянето на обикновените цигари с електронна води до промени в кръвта и дъха каквито се наблюдават у хора, които са спрели пушенето изцяло.

Това са добри новини. Но други систематични рецензии и изследвания достигат до други заключения и ще хвърля светлина защо това е така.

Могат ли електронните цигари да помогнат на хората да спрат пушенето?

Нашата рецензия и някои други показват, че могат. Въпреки това публикация в Lancet Respiratory Medicine от по-рано тази година, която получи голямо внимание, подсказва, че електронните цигари правят отказването още по-трудно. Причината за това е разликата в изследванията, които авторите включват.

Експериментите със случайно разпределение на изследваните лица и контролна група са най-добрият начин да се провери дали дадено лечение работи. Както Бен Голдейкър, автор на Bad Science, обяснява, чрез разпределянето на случаен принцип на хора към една интервенция или друга и измерването на резултата по един и същ начин в двете групи, може да се изключат алтернативни обяснения за разликите между групите. Рецензиите, според които електронните цигари помагат на хората да спрат пушенето, включват само такива изследвания – с контролна група и случайно разпределение на участниците. Изследванията, които показват, че устройствата пречат на хората да спрат пушенето, не са от този вид. Вместо това те проучват пушачи и ги питат дали използват електронни цигари. След няколко месеца питат отново същите хора дали все още пушат. Не знаем дали резултатите от тези изследвания отразяват ефектите на електронните цигари или нещо друго, което затруднява спирането на пушенето. Например може да има пушачи с по-силна зависимост и поради това те да пушат цигари и да използват електронна цигара. Това би направило отказването по-трудно.

Безопасни ли са?

Проблемът тук не е толкова свързан с вида изследване, а с това по какъв начин се задава въпроса. Като се казва „безопасен“, има ли се предвид, че няма абсолютно никакви рискове? Не, те не са безопасни в този смисъл – не много неща са. Виждали сме истории за хора, които са се запалили и за кученца, които са се отровили с никотин. Освен това по принцип не е добра идея да вдишвате химикали в белите си дробове, ако можете да го избегнете. Експертите се съгласяват с това – все още не съм срещнал изследовател на тютюна или политик, който би препоръчал да започнете да употребявате електронни цигари, ако не сте пушач.

Важният въпрос тук е в сравнение с какво са безопасни. Цигарите са особено смъртоносни. Те убиват всеки втори човек, който ги употребява редовно. Така че ако питате дали електронните са по-безопасни от обикновени цигари, повечето експерти ще потвърдят след кратко колебание. Не знаем какви са дългосрочните ефекти и трябва да търсим навсякъде за доказателства – например изследвания, които измерват страничните ефекти от краткотрайна употреба и изследвания на това как електронните цигари влияят на кръвта, белите дробове и сърцето. Интерпретацията на тези резултати е трудна. Например скорошно изследване откри, че електронните цигари влияят на същия кръвоносен съд в сърцето, както и обикновените цигари. Това не е особено учудващо, защото знаем, че никотинът, който е активното вещество и в двата вида цигари, влияе на този кръвоносен съд. Също така знаем, че никотинът не е отговорен за вредите, свързани с пушенето на обикновени цигари. Как да интерпретираме тези резултати в такъв случай? Експертните мнения варират от това, че „електронните цигари са много по-опасни отколкото хората мислят“, до „електронните цигари носят съвсем малка част от рисковете на тютюнопушенето“. Когато става въпрос за безопасност в дългосрочен план, експертите правят предположения без да имат солидни данни и в тези случаи се появяват несъгласия.

Какво следва?

Добрите новини са, че най-накрая има много провеждащи се изследвания. Колкото повече проучвания имаме по даден въпрос, толкова по-сигурни можем да сме в отговора. Ироничното е, че докато достигнем до отговора, тесни интерпретации на отделни изследвания рискуват да нанесат повече вреди, подкопавайки доверието в науката и вероятно да обезкуражат опити на хора да спрат пушенето. Изследователите от двете страни на спора имат една и съща цел – да намалят смъртните случаи и заболеваемостта. Ние сме в една и съща лодка. Ако четете това като гражданин, моля не се отчайвайте от противоречивите заглавия – ние всички сме съгласни, че тютюнопушенето е вредно, повечето от нас са съгласни, че електронните цигари са вероятно много по-безопасни от обикновените и че ако сте пушач, ние всички искаме да нашите проучвания да ви помогнат да спрете. Не ни позволявайте да ви попречим.

Джейми Хартман-Бойс е автор и редактор на групата на Кохрейн за зависимостта към тютюн, базирана в Nuffield Department of Primary Care Health Sciences, University of Oxford, Radcliffe Observatory Quarter, Oxford, UK. Тя работи като част от екипа по здравно поведение и рецензира най-новите доказателства, за да помогне на хората да спрат пушенето и да контролират теглото си. Можете да се свържете с нея в Tуитър (@jhb19). Нейните виждания, изразени тук, са изцяло персонални и не представляват официална позиция на Cochrane.

Източник: https://www.theguardian.com/science/sifting-the-evidence/2016/sep/14/why-cant-scientists-agree-on-e-cigarettes-vaping