телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Защо повечето проблемно играещи хазарт са мъже?

Защо повечето проблемно играещи хазарт са мъже?

Проучване показва, че мъжете е 7,5 пъти по-вероятно да развият проблем с хазарта в сравнение с жените. Какво ги прави по-склонни към развитието на нездравословния хазартен навик? 

„Това е нещо, което е по-характерно за мъжете“, казва 22-годишният Мат.

„Не можеш да идеш в кръчмата в събота вечер, без да гледаш футболен мач по телевизията, и тогава очевидно следват рекламите по време на мача, и в този момент изпитваш желание да залагаш.“

„Не можех да гледам футболен мач, без да залагам на него“, добавя той.

Мат, стажант-счетоводител от Лондон, започва да залага почти веднага, след като навършва 18 години и казва, че е загубил повече от 30 000 паунда.

Не е изненадващо, че преживяванията му го карат да се чувства нещастен, към което можем да добавим и факта, че му трябват 3 години, за да намери помощ.

„Беше ме срам да се разкрия (пред приятелите си) и да кажа: „Аз наистина се боря с този хазартен проблем.“ Те също бяха въвлечени в хазарта“, пояснява той.

Личностни черти

Около 63% от пълнолетните във Великобритания са играли хазарт през изминалата година според изследване от 2017 г. на Комисията по хазарта.

Откриват се малки различия между половете - 66% от всички мъже и 59% от всички жени са участвали в някаква форма на хазарт, включително лотария.

Но мъжете е 7,5 пъти по-вероятно да станат проблемни играчи, което организацията дефинира като човек, чийто навик компрометира, нарушава или вреди на семейни, лични или развлекателни занимания.

Д-р Робърт Льофевр казва, че личностовите черти на мъжете водят до по-голяма вероятност те да станат проблемно играещи хазарт.

Самият той е бивш хазартно зависим и е основал първата рехабилитационна клиника за компулсивно играещи хазарт във Великобритания.

Едната страна на проблема, твърди той, е че мъжете имат склонност да са по-големи хедонисти, отколкото жените – черта, която е част от образа на „мачото“.

„Като цяло мъжете са по-склонни да поемат рискове в сравнение с жените и са склонни да се гордеят с това“, казва той.

„Преди се хвалех колко много съм загубил. Загубих тримесечен доход с едно обръщане на картата на покер игра. Това не е нещо, с което би трябвало да се гордея”, добавя той.

Д-р Льофевр, който казва, че е банкрутирал и е загубил 16 милиона паунда като резултат от зависимостта му към хазарта, вярва, че има три основни фактора, които могат да доведат до зависимост.

„Единият е генетичен, някои от нас просто имат зависима натура“, твърди той.

„Вторият е социологически – средата. Има някои среди, които са особено рискови.“

„Третият е излагането – начинът, по който се продава. Хазартът и спортът вървят заедно в неудобна близост“, добавя той.

„По-импулсивни“

Други експерти предполагат, че биологичните различия между жените и мъжете може също да играят роля в този проблем.

Д-р Хенриета Боудън-Джоунс, консултант-психиатър по зависимостите, казва, че проучването показва, че по-импулсивните хора винаги се оказват мъже.

„Мъжете са тези, които (чакат по-малко време, за да заложат), докато коефициентите падат“, казва тя.

„Те натискат бутона веднага, повече преследват загубите си.“

Мара Мадър е част от изследователски екип от Университета в Южна Калифорния в САЩ, чийто експеримент с 48 души разкрива различните начини, по които мъжете и жените реагират на стрес.

Екипът накарал група от мъже и жени да поставят ръцете си в леденостудена вода, което освобождава хормона на стреса кортизол, преди да вземат участие в задача с хазарт.

В контролната група – които не са топили ръцете си в студената вода – не е имало разлика в нивото на риск, поето от мъжете и жените впоследствие.

Но в групата, топила ръцете си в студена вода, мъжете били със значително по-рисково поведение, докато жените били по-умерени.

Според г-жа Мадър това показва, че може би има връзка с проблемната хазартна игра при мъжете.

„Това да имаш проблем с хазарта – и да се замесиш в неприятности и в дългове – води до стрес“, казва тя.

„Така че (за мъжете) това всъщност може да бъде порочен кръг“, обяснява тя.

„Да бъдеш съборен“

От своя страна Мат казва, че преследването на печалбата е едно от най-лошите чувства, които някога можеш да имаш.

„Като всички хора и ти искаш да живееш по-добър живот“, казва той.

„(Мислиш си), че хазартът е начин за правене на пари – но в действителност той просто те събаря“, добавя той.

Източник: http://www.bbc.com/news/uk-43002380