телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Защо хората с психиатрични заболявания пушат толкова много?

Защо хората с психиатрични заболявания пушат толкова много?

Общият процент на пушачите сред пълнолетните намалява постоянно от 60-те години на миналия век, но хората с психиатрични заболявания не участват в тази тенденция.

Около 20% от пълнолетните американци имат психиатрично заболяване, като те пушат повече от 30% от цигарите, изпушвани от пълнолетните в САЩ, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Процентът на пушачите сред хората с психиатрични заболявания също е по-висок – 36% – сравнено с около 21% от общото население.

Този процент не включва хората, които страдат само от злоупотреба с вещества или от разстройства на развитието, така че той може да е по-висок.

Също така, нивата на пушене са по-високи при определени психиатрични заболявания. Някои изследвания откриват, че над 80% от хората с шизофрения пушат цигари, докато само 34% от тези, които са с фобии, правят това.

Докато някои фактори могат да направят отказването от цигарите по-трудно за хората с психиатрични заболявания, най-трудното е да им се осигури лечението, от което те се нуждаят.

„Хората с психиатрични заболявания срещат препятствия по отношение на достъпа до лечения за отказ от тютюнопушенето и мисля, че ние наистина сме предали тези пушачи“, казва Дженифър Тайди, доктор на науките и професор по психиатрия и човешко поведение и по поведенчески и социални науки в Университета „Браун“.

Дълга история

В популярната култура пушенето и психиатричните болести винаги са били преплетени, особено в киното и книгите, описващи психиатрични болници.

В това има известна истина.

Зигмунд Фройд, „бащата  на психоанализата“, е бил страстен пушач – пушил е средно около 20 цигари на ден. Той е пушил до смъртта си, дори след 33 операции за рак на устата и челюстта.

Някои изследвания откриват и че нивата на пушене сред практикуващите и обучаващите се психиатри са по-високи в сравнение с другите медицински специалности. Също така е по-малко вероятно психиатрите да помогнат на пациентите да се откажат от пушенето.

Историята показва, че културата в заведенията за психиатрично здраве дори подкрепя пушенето на пациентите.

„Ако се върнете 20 години назад в САЩ, ще видите, че цигарите се раздаваха в стационарните отделения и понякога се даваха като награди“, казва Джоел Ферон, доктор на науките и асистент по психиатрия в Изследователския център по психиатрия „Дартмут“.

Някои психиатрични болници искат безплатни цигари от тютюневите компании, за да ги раздават на дълголежащите психиатрични пациенти.

Тютюневата индустрия също затвърдява погрешното мнение, че хората с психиатрични заболявания могат да употребяват тютюна за самолечение на симптомите си.

Изследванията обаче показват, че е вярно обратното – отказването от тютюна може да намали депресията, тревожността и стреса, както и да подобри настроението  и качеството на живот.

Има признаци, че културата в психиатричните заведения се променя, но все още има дълъг път, който да се извърви.

Сега пушенето е забранено в около 90% от многопрофилните болници, но това важи само за 49% от психиатричните заведения, според проучване от 2016 г. на SAMHSA.

Могат ли хората с психиатрични заболявания да се откажат от пушенето?

Културалната връзка между пушенето и психиатричните заболявания е толкова силна, че много лекари преди са смятали, че хората с психиатрични заболявания не искат да спрат пушенето или не могат.

Това не е вярно.

„Хората с психиатрични заболявания са способни да се откажат от пушенето“, казва Ферон. „Те просто понякога се нуждаят от малко повече помощ.“

Изследванията показват, че хората с психиатрични заболявания са също толкова заинтересувани от спиране на пушенето, колкото е и общото население.

Те също така са способни да се откажат успешно, въпреки че може да се нуждаят от по-дълги и по-интензивни лечения.

„Има изследвания, които показват, че когато хората с психиатрични разстройства се опитват да се откажат, те правят опити, но се връщат към пушенето много бързо”, казва Тайди. „За тях е по-трудно да спрат успешно.“

Може би за тях е по-трудно, защото хората с психиатрични заболявания са особено уязвими.

Много от тях имат по-малко финансови ресурси, по-нестабилни условия на живот и липса на здравни осигуровки.

Дори телефонните линии за отказ от тютюнопушенето – един от най-обичайните инструменти за спиране на пушенето – може да не работят толкова добре за хора с психиатрични заболявания.

„Освен ако не можем да променим телефонните линии за отказ от тютюнопушенето, те няма да бъдат толкова ефективни за хората с психиатрични заболявания“, казва Ферон. „Същото се отнася за много от леченията. Необходимо е да се променят, за да бъдат ефективни.“

Тя казва, че програмите за отказване от тютюнопушенето трябва да бъдат съобразени с психиатричното заболяване на конкретния човек.

Например, хората с шизофрения може да имат проблеми в ученето. Заради това на тях може да им е трудно да четат писмени материали, които са част от програмата за отказване от тютюнопушенето.

Ферон казва, че използването на повече мултимедийни инструменти, включително текст-към-говор, може да помогне на хората да се фокусират повече върху съдържанието, а не върху четенето.

Има много митове около психиатричните заболявания и пушенето. Те могат да бъдат разсеяни чрез обучение на пациентите, лекарите и останалата част от обществото.

Но голяма част от това да се помогне на хората с психиатрични заболявания да спрат пушенето е те да бъдат подтикнати да повярват, че могат да го направят.

„Когато толкова много хора през целия ти живот са ти казвали, че не можеш да правиш толкова много различни неща, наистина не е лесно да повярваш, че можеш да направиш нещо толкова трудно“, казва Ферон.

Източник: https://www.healthline.com/health-news/mental-health-illnesses-and-smoking-cigarettes?utm_content=buffer900df&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer#1