телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Законите, които позволяват медицинска марихуана, влияят в малка степен върху пътната безопасност

Законите, които позволяват медицинска марихуана, влияят в малка степен върху пътната безопасност

Според ново изследване на доктора по криминално право и криминология Eric Sevigny от Щатския Университет в Джорджия, щатските закони, които позволяват употребата на медицинска марихуана, не са значително обвързани с начина, по който канабисът влияе на шофирането. Същото важи и за тези закони, които позволяват специфична доставка на продукти, включително домашно култивиране или нелицензирани и полу-легализирани пунктове за продажба на канабис, казва Sevigny.

Изследването, публикувано в  Accident Analysis and Prevention от юни месец, използва данни от докладите на „Системата за анализ на смъртоносни инциденти“ и отразява пътните инциденти, довели до смъртни случаи между 1993 и 2014 година.

Sevigny открива, че само в тези щати, в които съществуват лицензирани от щата пунктове за продажба на медицински канабис, случаите на шофиране под влиянието на марихуана са нараснали със значителните 14 процента. Допълнително, в тези щати по време на периода на изследването между 87 и 113 шофьори на година са дали позитивен резултат за наркотици.

„Възможно е причината за това да е, че когато магазините за продажба на марихуана са определеното място, откъдето може да се закупи веществото, е по-вероятно хората да консумират продукта директно след закупуването и преди да се качат зад волана или да достигнат следващата дестинация“, казва изследователят.

Проучването открива също и че в щатите, които са съседни на тези, в които има магазини за продажба на марихуана, пътните инциденти, при които има употреба на марихуана, намаляват. Това би могло да бъде страничен ефект от факта, че разпространението се осъществява с по-строг контрол в тези щати.

„Повече от половината от щатите са приели закони по отношение на медицинската марихуана. Общо девет щата и област Колумбия са легализирали напълно употребата на марихуана за развлекателни цели, казва Sevigny, чиято работа в Катедрата за политически изследвания „Andrew Young“ се фокусира върху престъпността и обществения ред. Като се има предвид, че някои щати приемат и променят тези закони с такива бързи темпове, законодателите се нуждаят от надеждни доказателства за начина, по който се отразява употребата на марихуана върху шофирането и пътната безопасност.“

Sevigny насърчава законодателите в различните щати, които обсъждат легализацията на марихуана за медицински и развлекателни цели, да вземат това проучване предвид, за да се използват по-проактивни закони и стратегии.

„Щатите, обмислящи легализирането на марихуана, трябва да помислят за използването на такива стратегии като информативни кампании, които съобщават за опасностите при шофиране в състояние след употреба, подобно на тези за шофиране в пияно състояние, които са имали успех“, казва Sevigny. „В допълнение, щатите може да искат да приложат регламенти, които регулират разположението на пунктовете за продажба на марихуана и услугите за домашна доставка, което би могло да доведе до потенциално намаляване на броя на хората, шофиращи, докато са под влияние на марихуана.“

Източник: https://medicalxpress.com/news/2018-07-laws-medical-marijuana-impact-road.html