телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Забравени: Защо глобалният отговор на ХИВ изменя на хората, които употребяват наркотици

Забравени: Защо глобалният отговор на ХИВ изменя на хората, които употребяват наркотици

През юли Дърбан, Южна Африка, беше домакин на 21-та Международна конференция за СПИН, събирайки хиляди хора, за да работят за изкореняването на СПИН по света. Провеждана на всеки две години, конференцията е от решаващо значение за запазването на борбата срещу ХИВ в световния дневен ред, както и за постигането на целта за устойчиво развитие за ликвидирането на СПИН до 2030 г. Но въпреки голямата видимост, създавана от конференцията, хората, работещи върху ХИВ и инжекционната употреба на наркотици, бяха силно разочаровани от липсата на внимание върху проблемите с употребата на наркотици, включително намаляването на вредите. И което е още по-тревожно, този пропуск в програмата на Конференцията за СПИН показва, че проблемите с употребата на наркотици стават все по-незабележими в рамките на глобалния отговор на ХИВ.

Хората, които си инжектират наркотици, се считат за „ключова популация“ в глобалния отговор на ХИВ – това означава, че премахването на СПИН сред тях е жизненоважно за ликвидирането на СПИН навсякъде. Намаляването на вредите, което включва интервенции като обмен на игли и спринцовки и заместващо лечение с опиоиди, е най-рентабилният начин да се постигне това.

Изследване, проведено наскоро от организацията Harm Reduction International и австралийския Институт „Бърнет“, е открило, че годишна инвестиция от 2,5 милиарда американски долара до 2030 г. може да намали броя на новите случаи на ХИВ инфекции сред хората, инжектиращи си наркотици, с феноменалните 80%. Тази сума възлиза само на 2,5% от 100-те милиарда долара, които се харчат всяка година за неефективната до голяма степен „война срещу наркотиците“. Една инвестиция от 7,5 милиарда долара би постигнала още повече – би сложила край на СПИН сред хората, инжектиращи си наркотици.

Но намаляването на вредите остава силно недофинансирано. Всъщност, ако нещата продължат в същия дух, до 2026 г. държавите, които съобщават за инжекционна употреба на наркотици, може да нямат даже и по една програма за намаляване на вредите. Затова не е изненадващо, че целта на ООН да намали наполовина предаването на ХИВ сред инжектиращите наркотици не просто не бе постигната, но не беше постигната с изумителните 80%. В същото време, новата политическа декларация за ХИВ и СПИН на ООН, приета само преди два месеца в Ню Йорк, изобщо няма цел, свързана с хората, които си инжектират наркотици.

Този крехък ангажимент към намаляването на вредите е очевиден и в Програмата на ООН за ХИВ и СПИН (UNAIDS). Според скорошен доклад на UNAIDS, предназначен да води глобалния отговор на ХИВ (Do No Harm), само 1,5 милиарда долара биха били достатъчни, за да се ускори отговорът на ХИВ сред хората, които си инжектират наркотици – сума, която е много по-малка от оценката на Harm Reduction International и Институт „Бърнет“. Това е така, защото сумата покрива единствено ресурсите, необходими в страните с нисък и среден доход. В същото време UNAIDS приема, че необходимите разходи в страните с по-висок от средния доход ще се покрият от вътрешното финансиране, въпреки че в повечето случаи това е крайно невероятно.

Подхождайки към нуждата от ресурси по този начин, UNAIDS изключва повече от три четвърти от хората, инжектиращи си наркотици. Тези, които са изоставени, живеят в страни като САЩ, Русия, Гърция, Унгария, България, Тайланд, Китай, Мавриций и Беларус – все страни, в които програмите за намаляване на вредите или не съществуват, или са силно ограничени. UNAIDS не изисква от правителствата на тези държави да действат, а като не успява да направи това, освобождава правителствата от отговорност.

Само преди месец Harm Reduction International и над 20 други организации за намаляване на вредите, на употребяващи наркотици и за човешки права писаха на Изпълнителния директор на UNAIDS Мишел Сидибе, за да изразят гласно колективното си безпокойство относно посочената сума.

В края на юли бяхме длъжни да пишем отново, след като UNAIDS взе решение да намали финансирането си за ХИВ програмата на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC HIV Programme). Правейки това, UNAIDS закрива последната експертиза в системата на ООН, посветена на връзките между ХИВ, наркотиците, криминалното право и затворите, което от своя страна прави невъзможно постигането на целта за устойчиво развитие за ликвидирането на СПИН до 2030 г.

Вместо това, прекрасното заричане, което идва с обещанието "никой да не бъде забравен", ще остане само един лозунг. Правителствата и институциите, даряващи досега, вече са оттеглили подкрепата си за намаляването на вредите и сега политическото ръководство на UNAIDS в проблемите, свързани с наркотиците, губи своето значение. Хората, които употребяват наркотици, са забравени и само една голяма инжекция с политическа решителност, подкрепена от пренасочване на необходимите ресурси от контрола върху наркотиците към намаляването на вредите, ще промени това.

Източник: http://www.huffingtonpost.co.uk/rick-lines/hiv-drugs-policy_b_11236472.html