Изпрати SMS с текст: DMS HELPLINE на кратък номер 17 777


Дари 1 лев (няма ДДС) чрез еднократни SMS и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.
Подкрепи нашата Линия, дари 1 лев!

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Затворени вкъщи: какво правим в ежедневието си е свързано с нашето психично здраве

Затворени вкъщи: какво правим в ежедневието си е свързано с нашето психично здраве

Предварителни резултати от Проект "Пандемия" на Тексаския Университет в Остин. В проведеното между 19 и 27 март онлайн изследване са участвали 5626 американци и канадци.

Въведение

Проектът "Пандемия" се опитва да проследи и разбере социалното и психологическото състояние на хората по време на кризата COVID-19. От много отдавна изследователи от социалните науки се интересуват от бедствия като 11 септември, масови убийства, земетресения, пожари и др. и тяхното въздействие. При почти всички катаклизми от този вид естествената реакция на хората е да се събират, говорят, прегръщат и плачат. Много хора, преживели бедствия, са засвидетелствали значимостта на това да споделят своите страхове, тъга, гняв и други емоции по време и след травматичните събития. Кризата COVID-19 е уникална с това, че изисква от хората да стоят затворени в домовете си и да избягват социалните контакти.

COVID-19 има всички необходими елементи за една „перфектна буря“. Тя е смъртоносна болест без открито досега лечение. Тя е невидима – предава се безшумно и мистериозно между хората без тяхното знание, предизвиквайки ужас по целия свят. Всички ние сме потенциални жертви и преносители на болестта. Единствената сигурна превенция е избягването на социални контакти. И в същото време, социалните контакти са един от малкото доказани лекове за справяне с тревожността и депресията. Затварянето на хората по домовете променя почти всичко от познатия ни живот – как прекарваме времето си, как общуваме с приятелите и семейството си, как работим, как се забавляваме. Кризата също означава и огромен спад или дори срив на икономиката, което ще доведе до загуба на много работни места и огромни финансови проблеми за много хора.

В този смисъл COVID-19 е изключително интересен социален и психологически феномен. Проектът Пандемия се опитва да отговори на въпроси като: как се свързваме един с друг, как ще се променим в следващите няколко месеца, кои начини за справяне са ефективни и кои не са. В проекта са участвали 5626 души, повечето от които жени (80.5%), с висше образование (79.8%), работещи на пълен работен ден (53%), със средна възраст 43 години.

Ето и някои от най-значимите резултати досега:

  • Участващите в изследването са прекарали средно 22 часа от времето си в домовете си. Един час и половина навън и около 20-30 минути в търговски обекти (като супермаркети).
  • Вкъщи хората са прекарали времето си средно в 5.6 часа гледане на телевизия, четене, учене на нови умения и други развлекателни дейности; 4.3 часа в готвене, ядене, чистене и друга домашна и градинска работа; 3.9 часа в социалните медии (Facebook, Twitter, имейл и др.); 3.7 часа в работни задължения; и почти 1 час в правене на физически упражнения.
  • Повечето от времето, прекарано в социалните медии, е било посветено на гледане, четене и говорене за COVID-19. Около 17% от хората са прекарали 7 или повече часа, потопени в темата. Повечето време, прекарано в свързани с COVID-19 теми, е асоциирано с повече депресивност и с по-голяма консумация на алкохол.
  • Като цяло хората, които са се чувствали най-добре в ситуацията, породена от кризата и извънредните мерки, са правили физически упражнения поне по 30 минути на ден, излизали са навън и са говорили поне с двама свои близки лице в лице или виртуално.
  • Тези, на които им е било най-тежко в ситауцията, са прекарвали 5 или повече часа в гледане на телевизия или филми, игра на видео игри или време в социалните медии, несвързано с COVID.

Внимание: От направените анализи не може да се каже дали повечето време, прекарано в свързани с COVID-19 теми, води до повече депресивност. Резултатите показват само корелации, а не причинно-следствени връзки. Не по-малко вероятно е хората, които са по-депресирани, да търсят повече информация по темата. Предишни изследвания показват, както че депресираните хора по-често търсят негативна и плашеща информация, така и че излагането на такава информация прави хората по-тревожни и по-депресирани. Този изследователски проект не може да отговори на тези въпроси, но Вие сами можете да вземете решение кое ще бъде добре за Вас. Ако намирате, че сте тревожни или депресивни, може да е добра идея да пробвате да намалите времето, прекарано в търсене, гледане и четене на новини за COVID-19.

Източник