Изпрати SMS с текст: DMS HELPLINE на кратък номер 17 777


Дари 1 лев (няма ДДС) чрез еднократни SMS и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.
Подкрепи нашата Линия, дари 1 лев!

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

В помощ на децата и семействата по време на кризата с коронавирус

В помощ на децата и семействата по време на кризата с коронавирус

С нарастващото разпространение на коронавируса семействата с деца са изправени пред голямо изпитание. Всеки ден сме засипани от новини за кризата. Новините, за съжаление, невинаги са пълни или достоверни. Объркване и тревога има както сред родителите, така и сред децата.

Ето няколко съвета, които могат да помогнат на семействата да останат спокойни и да се чувстват по-сигурни по време на пандемията от COVID-19.

Родители, бъдете добри към себе си

Много семейства са изправени за първи път пред трудната задача да работят дистанционно от своите домове и едновременно с това да гледат децата си. Психологът Катрин Богър обяснява, че в такава тежка ситуация човек е лесно да изпадне в капана на самообвинението, че децата се карат, че работният ден не върви по план, и че не се справя.

Богър съветва да бъдем по-снизходителни към себе си. Тя препоръчва да бъдем нащрек за прокрадващите се самонаказващи мисли и когато ги „хванем“, да ги заменяме с мини-мантри като „Сега не е времето за перфекционизъм“ и „Правя най-доброто, на което съм способна в тази трудна ситуация“.

Нека приемем, че има неща, които са в нашия контрол, и неща, които са извън него

Според Богър тревогите виреят най-добре в почва на неизвестност, а настоящето ни я предлага в изобилие. В опит да добият сигурност хората могат да влязат в повтарящи се поведения, които не само не им помагат, но и започват да им вредят, като компулсивно следене на новините или презапасяване със стоки като храна и тоалетна хартия. За справяне с това Богър съветва да осъзнаем и приемем факта, че не можем да имаме сигурност в тази ситуация и да определим кои са нещата, над които имаме контрол. Например можем да ограничим времето за гледане на новини както за себе си, така и за децата си. Да планираме деня си така, че той да е максимално структуриран.

Да се съсредоточим върху настоящето

Когато сме тревожни, умът ни има склонност да бяга в бъдещето. В тези моменти е добре да парктикуваме връщане към настоящето. Припомняйки си го регулярно през деня, можем да връщаме нашето внимание върху настоящия момент. Това става лесно, когато се фокусираме върху едно конкретно нещо от настоящето – усещането в ходилата си, които са стъпили на пода, пяната върху ръцете ни, докато мием чиниите, или звука от гласа на детето.

Да бъдем ролеви модели за здравословно справяне

Въпреки че семействата и децата са изправени пред необичайни проблеми, основните елементи на добрата грижа за себе си остават същите. За да се чувстваме добре, и да имаме сили да устоим на изпитанията, имаме нужда от добър и достатъчен сън, здравословно хранене, добра хигиена и регулярни (виртуални) социални контакти. Нека да не забравяме и за добре изпитаните техники за справяне със стреса като физическата активност, дихателните упражнения и майнфулнес. Богър препоръчва да въведем тези активности в ежедневието си, като ги изпълняваме заедно с децата си дори и това да е за по няколко минути в интервалите между работни срещи и задължения.

Да говорим с децата си

Богър ни съветва да говорим открито с децата си относно COVID-19. Нека ги питаме какво знаят за корoнaвируса и да ги насърчим да изказват и изразяват своите чувства. Важно е да им засвидетелстваме, че е ОК да се чувстват по начина, по който се чувстват. И не на последно място, нека да ги успокоим казвайки им, че много експерти по цял свят работят неуморно, за да справят с кризата.

Да направим план за децата си

Както за възрастните, така и за децата е от значение да имат ясен план за справянето с COVID-19. Важно е да информираме децата си, че риска от заразяване е доста малък, ако спазваме препоръчаните мерки, и ,че превенцията е най-доброто ни средство за справяне. Нека наблегнем върху значениeто на доброто миене на ръце и всички хигиенни навици за чистота и насърчаваме децата си да ни казват регулярно как се чувстват и информират за евентуални симптоми.

Източник:

https://www.mcleanhospital.org/news/helping-kids-and-families-keep-healthy-mindset-during-coronavirus-crisis