Изпрати SMS с текст: DMS HELPLINE на кратък номер 17 777


Дари 1 лев (няма ДДС) чрез еднократни SMS и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.
Подкрепи нашата Линия, дари 1 лев!

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Коронавирусът и употребата на наркотици

Коронавирусът и употребата на наркотици

В момента наистина е важно да следваме препоръките, които официално са дадени от държавата по отношение на коронавируса (COVID-19) и да избягваме срещи с хора, с които не живеем. Това ще спаси животи. Можете да защитите себе си, като се свързвате с приятелите си онлайн или по телефона, вместо да се срещате с тях лице в лице. И преди всичко останало, пазете се и се грижете един за друг.

Едни от най-рисковите групи са възрастните хора, особено онези от тях които употребяват наркотици или алкохол. Повечето хора, които са употребяващи, сега си стоят вкъщи, което означава, че има по-голяма вероятност да пият алкохол или да вземат наркотици, но ако наистина го правите, следва да бъдете особено внимателни. Ако използвате наркотици или пиете с други хора, помнете, че вирусът може да се предава доста лесно чрез споделяне на питиета, джойнт, тръбички, цигари, включително и стерилизирана вода.

Колкото повече пиете или употребите наркотици, толкова повече това ще повлияе на преценката ви и може да доведе до рискови поведения, които иначе не бихте извършвали.

Може да имате повишено желание да консумирате алкохол или да употребявате наркотици, защото сте тревожни или депресивни, но самата употреба вероятно ще ви накара да се почувствате още по-зле и със сигурност ще повлияе на вашето физическо и психично здраве.

Някои психоактивни вещества (особено опиоиди като трамадол и кодеин) също са по-опасни за употреба, защото няма кой да ви помогне, ако предозирате.

Ако сте на метадон, попитайте вашия лекар дали можете да получите рецепта за 3-месечен домашен прием. Попитайте дали можете да пропуснете назначените тествания на урината в продължение на този период.

Бъдете готови да преминете през неочакван детокс, ако вашия дилър/вашите дилъри се разболеят. Имайте резервни планове и се уверете, че имате всички необходими медикаменти, храни и напитки, които ще ви бъдат необходими за един детокс от опиати. Подобни стъпки могат да предприемат и хората, които употребяват и друга група психоактивни вещества.

Мийте ръцете си със сапун и топла вода енергично за поне 20 секунди (и по-дълго, ако имате възможност) всеки път, когато влезете в контакт с други хора или след като боравите с пари. Хартиените кърпи са предпочитани за подсушаване на ръцете, ако нямате на разположение, използвайте чиста кърпа.

Ако участвате в терапевтични групи в дневни центрове, най-вероятно поради по-големият риск в момента за уязвимите групи, те са прекъснати или се провеждат онлайн през различни платформи: Skype, Zoom, Signal App и други.

Ако се чувствате зле: уведомете своя личен лекар възможно най-бързо, обадете се и на приятел или член на семейството ви. Но не забравяйте, че личните лекари в момента са по-натоварени от обикновено.

Ако имате проблеми да достигнете до места за лечение за зависимости или не можете да се свържете с психиатър, моля, обадете ни се на телефона на линията: 0888-99-18-66, изпратете ни имейл или се свържете с нас чрез чата на сайта: www.drugsinfo-bg.org.

Източници: https://www.talktofrank.com/news/coronavirus

https://www.release.org.uk/blog/drug-treatment-and-coronaviruscovid19

https://www.talkingdrugs.org/covid19-harm-reduction-for-people-who-use-drugs