Изпрати SMS с текст: DMS HELPLINE на кратък номер 17 777


Дари 1 лев (няма ДДС) чрез еднократни SMS и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.
Подкрепи нашата Линия, дари 1 лев!

телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Коронавирус (COVID-19) и съвети за злоупотребяващите при спиране на употребата на алкохол

Коронавирус (COVID-19) и съвети за злоупотребяващите при спиране на употребата на алкохол

Настоящите съвети са за вас, ако сте в риск от поява на абстинентни симптоми, т.е., ако спирате или намалявате консумацията на алкохол (правите детокс). Най-честите симптоми на абстиненция са изпотяване, треперене, усещане за неразположение и тревожност. Те обикновено траят около седмица. Понякога се появяват по-сериозни симптоми, които се нуждаят от медицинска помощ – болничният детокс може да помогне за намаляване на рисковете и е от полза за вашето здраве в дългосрочен план.

Какви са по-сериозните симптоми на абстиненция, за които да внимавате?

В по-тежки случаи при спирането на употребата на алкохол може да имате:

  • припадъци (пристъпи), дори и ако досега не сте го имали;
  • халюцинации (да виждате, чувате или усещате неща, които ги няма в реалността);
  • объркване (за това къде се намирате, колко е часът, с кого сте);
  • затруднена координация и неустойчивост на краката.

Ако имате някое от тези оплаквания, моля, обадете се за спешна медицинска помощ.

Кога е подходящото време за намаляване или спиране на алкохола?

Решението дали е подходящ моментът да направите каквато и да е промяна в начина, по който пиете, зависи от вас. Може да решите да продължите както досега, може да се опитате да намалите количествата или да спрете.

По принцип намаляването на употребата на алкохол може да бъде по-трудно от спирането му изобщо, но процесът е доста сходен и и е обяснен по-долу.

Както при тютюнопушенето, в дългосрочен план хората често смятат, че е по-добре да се откажат напълно, отколкото да се опитват да намалят количеството на цигарите.

СТЪПКА 1: ОЦЕНКА НА ВАШАТА УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ

Първата стъпка е да направите анализ и оценка на количеството алкохол на типичния си дневен прием. Може би вече знаете това или ако не, лесно ще можете да го разберете от проследяване на количествата, които закупувате, както и честотата на покупките. Ако не сте сигурни, воденето на дневник за вашето пиене в продължение на около 3 дни трябва да помогне. Бъдете честни!

Ако пиете комбинация от напитки, например бира през деня и вино вечерта, използвайте калкулатор за напитки, за да изчислите общия си типичен дневен прием в единици: https://count14.scot/#unit-calculator. Ако ще се детоксикирате, обикновено е по-лесно да използвате само един вид напитка, така че опитайте да решите коя напитка ще бъде най-лесната за вас, която да намалите и спрете.

Кажете на свой близък приятел или член на семейството какво е типичното количество алкохол, което употребявате за ден. Дори ако не планирате да правите никакви промени в начина на вашето пиене сега, това може да е важна информация за хората, участващи в грижите за вас в бъдеще.

СТЪПКА 2: СЪСТАВЯНЕ НА ПЛАН ЗА ДЕТОКС ИЛИ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА КОЛИЧЕСТВОТО УПОТРЕБЯВАН АЛКОХОЛ

След като сте оценили обичайния си прием, се придържайте към това ниво за около 3 дни и наблюдавайте как се чувствате, като внимавате за появата на тремор и изпотяване. Ако на това ниво вече изпитвате симптоми на абстиненция, може да се окаже, че сте подценили количеството, което пиете. Запишете си по кое време на деня ви е най-трудно.

Ако сте решили да се откажете от употребата на алкохол, определете ден, за да започнете детокс. Кажете на някои хора, на които имате доверие, че правите това и поддържайте връзка с тях. Уверете се, че имате храна и други неща от първа необходимост вкъщи. Ако имате връзка с консултант по зависимости, уведомете го, за да може да ви предостави повече информация, да ви даде подкрепа и съвет.

Ако се стремите постепенно да намалявате количеството,  важното е да намалявате всеки ден с темп, който е управляем за вас. По-добре всеки ден да постигнете дори и малък напредък, отколкото да се опитвате да вървите бързо, да ви стане трудно и да се откажете. Записвайте си дневния прием. Използвайте чаши с един и същ размер, за да можете по-лесно да следите количеството. Използвайте мерителна чаша, ако имате такава. Бъдете честни със себе си и с другите хора.

СТЪПКА 3: НАМАЛЯВАНЕ И СПИРАНЕ НА УПОТРЕБАТА НА АЛКОХОЛ

Ще зададете свой собствен темп, но осем дни е обичайният период за детокс от алкохол. Така че до ден 2 може да сте на ¾ от предишния си прием, например 6 кенчета бира, а не 8. До ден 4 може да сте наполовината от приема, например ½ бутилка алкохол, а не цяла бутилка.

Симптомите на абстиненция ще бъдат най-силни на втория или третия ден, така че не забравяйте да използвате всичката ви налична подкрепа в тези дни. Ако имате консултант по зависимости, уговорете си консултации поне веднъж във всеки един от тези три дни.

Като цяло, след около пет дни, симптомите ви трябва да намалеят и можете да продължите постепенното намаляване на количеството на алкохола и да спрете около ден 8. Ако до 5-ти ден нещата изглеждат по-лоши, отколкото по-добри, свържете се с телефон 112.

Ако развиете по-тежки симптоми (пристъпи, халюцинации и объркване), потърсете спешна помощ. Ако някой ви подкрепя, тогава го/я посъветвайте, че ако имате някой от тези симптоми, трябва да потърси спешна помощ.

Едно нещо, което може да отнеме време, за да се подобри, е вашият сън. Сънят зависи от рутинния ви режим и се подобрява с времето. Затова бъдете търпеливи, придържайте се към рутината на съня. Таблетките за сън рядко са полезни и най-добре е да се избягват.

СТЪПКА 4: НАПРАВЕТЕ СИ И ДРУГИ ПЛАНОВЕ

Опитайте да се уверите, че имате безопасно място за престой, когато планирате да направите детокс. По време на кризата с COVID-19 ще бъде по-трудно от обичайното да останете у приятели или пък при роднини. Поддържайте връзка по телефона или онлайн. Кажете на свои близки приятели за напредъка си в спирането на алкохола, но говорете и за други неща.

По време на самия детокс е много важно да имате добро хранене. Важен е приемът на витамини и минерали, а по-специално витамин, наречен тиамин или витамин В1. Получавате го в хляб, ориз, риба и месо. Ако имате таблетки Тиамин или мултивитамини, приемайте ги според предписанията. Ако имате температура, приемът на тиамин е още по-важен. Ако повръщате и не можете да задържите храната, опитайте да приемате повече течни храни, като супи например. Ако това не помогне, потърсете съвет от телефон 112.

Поддържайте приема на течности. Водата или чаят са по-добри от кафето или безалкохолните напитки. Избягвайте енергийните напитки.

Може да проверите за възможностите за покрепа във вашия град на сайта на Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта в секция „Списък с места за помощ“: https://www.drugsinfo-bg.org/spisak-s-mesta-za-pomosht/

Източник: https://www.alcoholpolicy.net/2020/03/coronavirus-covid-19-shaap-recommendations-for-services-on-alcohol-related-problems.html