телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Юношите, които често употребяват канабис, може да имат намален коефициент на интелигентност

Юношите, които често употребяват канабис, може да имат намален коефициент на интелигентност

Проучване е открило, че юношите, които често употребяват канабис, може да претърпят спад в коефициента си на интелегинтност (IQ) с течение на времето. Резултатите от изследването дават допълнителни познания за вредните неврологични и когнитивни последствия от честата употреба на канабис за младите хора.

Докладът от проучването, водено от изследователи от Университета по медицина и здравни науки в Кралския медицински колеж в Ирландия (RCSI), е публикуван в научното издание Psychological Medicine.

Резултатите разкриват, че има намаляване от приблизително 2 IQ точки с течение на времето при тези, употребяващи често канабис, в сравнение с тези, които не са употребявали наркотика. Допълнителен анализ предполага, че този спад в IQ точките е свързан преди всичко с намаляване на вербалния коефициент на интелигентност.

Изследването включва систематичен преглед и статистически анализ на седем продължителни проучвания с 808 младежи, които са употребявали канабис поне веднъж седмично за минимум 6 месеца, и с 5308 младежи, които не са употребявали канабис. За да бъде включено в анализа, всяко проучване трябвало да има базов IQ резултат преди започване употребата на канабис и друг IQ резултат при проследяването. Младежите били проследявани средно до 18-годишна възраст, макар едно проучване да проследявало младите хора до 38-годишна възраст.

„Предишни изследвания ни казват, че младежите, употребяващи канабис често, имат по-лоши резултати в живота, отколкото техните връстници, и се намират в повишен риск от сериозни психични заболявания като шизофрения. Загубата на IQ точки рано през живота би могла да има значително влияние върху представянето в училище и университета и по-късно върху перспективите за работа“, казва проф. Мери Кенън, професор по психиатрична епидемиология и психично здраве на юношите в RCSI и старши автор.

„Употребата на канабис по време на юношеството предизвиква голямо безпокойство, тъй като развиващият се мозък може да е особено податлив на увреждане през този период. Откритията на това проучване ни дават по-голямо разбиране за този важен проблем за общественото здраве“, казва д-р Емет Пауър, клиничен изследовател в RCSI и първи автор на проучването.

Източник: https://www.news-medical.net/news/20210128/Adolescents-who-frequently-use-cannabis-may-experience-decline-in-IQ.aspx