телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Все повече жени употребяват марихуана по време на бременност според изследване

Все повече жени употребяват марихуана по време на бременност според изследване

По-малко жени пушат цигари и пият алкохол по време на бременност, но повече употребяват марихуана, според нови данни от САЩ.

Между 2002 г. и 2016 г. процентът бременни жени, които съобщават, че пушат цигари по време на бременност, е спаднал драстично – от 17,5 до 10 %, според изследователско писмо публикувано в списание JAMA Pediatrics. Употребата на алкохол също е намаляла слабо през този период – от близо 10% до около 8,5%. Но употребата на канабис при бременни жени – въпреки че все още е сравнително рядка – се увеличава от почти 3% от бременните жени до почти 5%.

Тези данни се основават на отговорите в Националното проучване за употребата на наркотици и здравето. Около 12 000 бременни жени на възраст между 18 и 44 години участват в проучването за периода между 2002 г. и 2016 г.; приблизително 3 500 от тези жени са били в първия триместър на бременността, който е критичен период за развитието на плода.

Въпреки че в новия документ не се засягат причините зад тенденциите при употребата на наркотици, вероятността за повишената употреба на канабис вероятно е свързана с облекчените закони за марихуана в цялата страна. Медицинската марихуана вече е законна в повечето щати в САЩ, докато употребата на марихуана с развлекателна цел е легална в девет щата, което е довело до значително увеличение на броя американци, които съобщават за употреба на канабис. (Изследователите отбелязват, че минали проучвания показват различни степени на употреба на марихуана по време на бременност, вероятно поради различни методологии на изследване. Въпреки това регистрираните тенденции са сходни.)

Междувременно спадът в пушенето на цигари по време на бременност съответства на цялостното намаляване на броя на пушещите американци. Процентът на пушачите в САЩ през 2015 г. е достигнал нов спад – от 45,1 милиона потребители на цигари през 2005 г. до 36,5 милиона (или около 15% от населението) през 2015 година. Сред някои подгрупи от изследваните бременни жени обаче тенденцията за намаляване на тютюнопушенето не е толкова изразена. Става дума най-вече за чернокожи жени, жени на възраст между 26 и 44 години и тези, които не са завършили гимназия.

Употребата на алкохол остава сравнително стабилна през последните години, както сред бременните жени, така и сред пълнолетните американци изобщо. Докато изследванията показват, че прекомерното пиене по време на бременност е свързано с рискове за здравето на бебето, а именно фетално алкохолно разстройство, експертите все още са разделени относно приемливото количество пиене за бременни жени. Някои лекари твърдят, че бременните изобщо не трябва да пият, а други твърдят, че лекото пиене вероятно е безопасно.

Има много по-малко изследвания относно ефектите на марихуаната върху здравето, но като цяло, Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ и други организации за обществено здраве предупреждават бъдещите майки да не употребяват наркотика по време на бременност поради потенциални вреди за развитието на бебетата. Подобни предупреждения съществуват и за пушенето на цигари по време на бременност.

Авторите на новото изследване повтарят тези предупреждения. „Необходима е по-голяма информираност на обществеността относно последиците от пренаталното излагане на канабис за здравето на децата“, пишат те.

Източник: http://time.com/5443044/pregnancy-women-marijuana/?xid=tcoshare