телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Все повече бременни майки пушат марихуана и ние не сме сигурни какво означава това

Все повече бременни майки пушат марихуана и ние не сме сигурни какво означава това

Според ново проучване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, повече жени употребяват продукти от канабис, докато са бременни, често за да се справят със сутрешното гадене. Броят на бременните жени, които съобщават за употреба на канабис през последния месец, се е увеличил през последното десетилетие, каза д-р Нора Волкоу, директор на Националния институт по злоупотреба с наркотици в САЩ.

През 2002 г. 2,37% от американските жени съобщават за употреба на марихуана по време на бременността. Според проучването от 2014 г. броят им достига до 3,85%. Волкоу добавя, че покачването е сравнено с разпространението на употреба на канабис сред жените, които не са бременни и други възрастни, които също пушат повече, отколкото в миналото.

Но въздействието на тревата върху плода все още не е изяснено напълно. „Още нямаме директни доказателства затова какви може да са ефектите във всеки конкретен етап от бременността“, казва Волкоу. В същото време нервната система на бебето започва да се развива през третата седмица от бременността, преди много от жените въобще да разберат, че са бременни. „Бихме могли да очакваме, че въздействията върху плода от майчината употреба на марихуана ще започнат тогава“, добавя тя.

Заради малкото доказателства, които да убедят бременните майки да спрат употребата на канабис, решението често е лично. Например една майка, която страдала от хиперемезис гравидарум – състояние, при което тя повръщала толкова много, че това можело да навреди на нея или на бебето ѝ, е употребявала канабис, за да се пребори с гаденето.

„Марихуаната ми помогна. Извънредно много“, казва тя. „Не мисля, че щях да мога да премина през това без канабиса.“

И през периода преди раждането, и през ранните години от живота мозъкът непрекъснато се развива и може да бъде повлиян от майчината употреба на канабис по време на бременността или кърменето. Докато мозъкът формира нови неврони, собствената ендоканабиноидна система на бебето (ендогенните канабиноидни рецепторни клетки в тялото) участва в тези процеси, смята Волкоу. Следователно всякакви канабиноиди от марихуаната в тялото на бебето могат да повлияят.

„Все още не знаем степента на риска (за плода), но нарастващите доказателства предполагат, че излагането на марихуана преди раждането може да въздейства върху развитието на мозъка на плода, което може да има дългосрочно влияние върху бебето“, казва тя. „Други ефекти за бебето включват увеличена вероятност от анемия, по-ниско родилно тегло и повишен риск от  настаняване в интензивно отделение за новородени.“

Докато ефектите на канабиса върху бебетата – и преди раждането, и през ранното им детство, са все още неясни, някои хора подкрепят употребата на марихуана по време на бременността като алтернатива на алкохола и цигарите. Проучване от 1994 г., наблюдаващо новородените в Ямайка, предоставя доказателство, че канабисът в действителност няма истински вреден ефект върху новородените.

Така че, с малко доказателства, подкрепящи и двете страни на дискусията, майките са оставени по свое усмотрение да решават дали да употребяват марихуана или не.

Източник: http://motherboard.vice.com/en_uk/read/more-pregnant-moms-are-smoking-weed-and-were-not-sure-what-that-means