телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Връзката между кокаина и заразяването с ХИВ

Връзката между кокаина и заразяването с ХИВ

Известно е, че употребата на кокаин увеличава вероятността от заразяване с ХИВ – вирусната инфекция, която при липса на лечение води до развитие на СПИН. Считало се е, че споделянето на игли и повишено рисково поведение са причината за повишения брой инфекции. Сега нови данни показват, че употребата на кокаин предизвиква промени в клетки на имунната система и ги прави по-податливи на заразяване с ХИВ.

ХИВ е ретровирус, заразяващ клетки на имунната система чрез рецептори на повърхността им, с които се свързва. Клетките са вид бели кръвни телца, наречени Т-лимфоцити или Т-клетки. Те са важни за идентифицирането и „залавянето“ на заразени с вируси клетки и някои от тях имат фундаментално значение за организирането на имунния отговор. За да може ХИВ успешно да инфектира Т-клетките, те трябва да са способни да се делят на дъщерни клетки. Голяма част от Т-клетките в тялото обаче не се делят и следователно ХИВ не може да ги зарази.

Активирането на тези „спящи“ клетки би увеличило клетките, които ХИВ може да зарази. Учените изложили Т-клетки на кокаин и след това на ХИВ. Те измерили количеството вирус, за да определят дали кокаинът влияе на податливостта на тези „спящи“ клетки към инфекция. Експериментите са направени в чинийки на Петри, но ако същото се случва и в човешкото тяло, това би увеличило в голяма степен броя клетки, които могат да бъдат заразени при употребяващите кокаин. Това би увеличило вероятността от заразяване с ХИВ, вероятно би направило инфекцията по-сериозна и би имало ефект върху напредването на болестта.

В по-скорошно изследване, изследователите направили подобен експеримент, но този път със специален вид мишки – хуманизирани мишки. Тяхната имунна система е премахната и е заместена с човешка. Това се прави чрез трансплантиране на стволови клетки, от които се развива пълния набор човешки имунни клетки. Резултатът от тази процедура са мишки с човешка имунна система, които са добър модел за изследване на ХИВ инфекции и техния ефект върху имунната система. Учените са използвали две групи мишки – на едната бил инжектиран кокаин, а на контролната група – физиологичен разтвор. След това половината от всяка група била инфектирана с ХИВ. Мишките продължили да приемат кокаин или физиологичен разтвор за период от две седмици, след което им били взети кръвни и тъканни проби за анализ. Мишките, които приемали кокаин, имали по-високи нива на вируса в сравнение с тези, които приемали физиологичен разтвор. Кокаинът усилва заразяването и влошава инфекцията точно както при експеримента с чинийките на Петри. Също така учените открили, че кокаинът отслабва имунния отговор към ХИВ и засяга дейността на клетките, които ни защитават от вируси.

И така, кокаинът променя не само поведението на хората, но и клетките на имунната система, с което повишава вероятността от заразяване с ХИВ и вероятно задълбочава сериозността на инфекцията.

Източник: http://www.huffingtonpost.com/medical-discovery-news-/cocaine-and-hiv-infection_b_10971284.html