телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Властите в Аризона, САЩ, са разбили лаборатория, в която са смесвали Спайс и фентанил

Властите в Аризона, САЩ, са разбили лаборатория, в която са смесвали Спайс и фентанил

Агентите на аризонската Администрация за борба с наркотиците (DEA) годишно работят по стотици случаи, свързани с наркотици. Агентите често откриват килограми марихуана и кокаин. Някои от нелегалните лаборатории, които разбиват, се използват за производството на метамфетамини или Спайс (синтетични канабиноиди). Рядко агентите са изненадани от това, което намират, но наскоро откриват нещо, което не са виждали никога досега.

По време на скорошно разследване агентите разкриват това, което смятат, че е първата в САЩ лаборатория за Спайс, използваща фентанил (силен опиоид).

В лабораторията са намерени много килограми Спайс, смесен с малки количества фентанил, казва специалният агент от DEA Дъг Колман. Дилърите са използвали бетонобъркачка, за да смесват двете вещества.

„Фентанилът е толкова силен, че се използва в количества от порядъка на микрограмове“, казва Колман. „Това е тенденция, която досега не сме виждали.“

Безпокойството на властите не е свързано само със залавянето на дилърите, но и с това дали тази информация ще успее да стигне до хората, употребяващи Спайс – това, което пушат, може да е примесено с фентанил.

„Много малко количество от него може да предизвика фатална свръхдоза“, казва Колман.

Много от синтетичните канабиноиди, съдържащи се в Спайс, са незаконни в САЩ и могат да бъдат смъртоносни, но когато се смесят с фентанил, рискът се увеличава.

„Може да ви се падне листенце с 50 микрограма фентанил върху него, а друго да бъде с 2 микрограма. Ако ви се падне това с 50-те, няма да оцелеете“, казва още Колман.

Въпреки че агентите не са могли да говорят за детайлите по случая, те са споделили, че домашната лаборатория се е намирала в къща в северната част на гр. Феникс.

През последните 18 месеца агентите от Аризона са иззели над 16 кг фентанил, което се равнява на повече от 7,5 милиона дози.

Не е известно колко време е работила тази лаборатория за Спайс, което означава, че агентите не знаят дали и колко Спайс, смесен с фентанил, е попаднал на улицата.

„Смятам, че е вероятно по улиците на щата Аризона да има Спайс, примесен с фентанил“, казва Колман.

Източник: http://www.12news.com/mb/news/local/valley/arizona-dea-agents-bust-nations-first-known-fentanyl-laced-spice-lab/251900516