телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Вилиан Стефанов: Зависимите имат нуждата от нашата помощ

Вилиан Стефанов: Зависимите имат нуждата от нашата помощ

Зависимостта не е просто болест, която може да се излекува с медикаменти или лекарски предписания. За нея са нужни много време, търпение и разбирателство, безсънни нощи прекарани в разговори, сълзи и съчувствие. Това е едно особено състояние на душата, когато нуждата от алкохол, хазарт или наркотици става все по-важна от тази да се нахраниш или да спиш. Всъщност тези пороци са най-опасни и напълно замъгляват представата ни за околния свят. Дори нещо повече, в големи дози са способни да разрушат напълно човешкия живот, засягайки и съдбите на околните. Когато се поддаваме на тези пороци ние не просто задоволяваме прищевките си, но и нараняваме най-близките си чрез собствената ни безотговорност. А те често пъти не знаят как да реагират защото едва ли преди са се сблъсквали с тези проблеми. Опитват се, но без особена полза, защото не знаят как, срещу какво точно се борят или пък не разбират нуждите на зависимия. Повечето се отказват още в началото понеже нямат сили да се борят, други пък нямат никакво желание и оставят нещата в ръцете на съдбата.

За да попадне в тази клопка човек трябва да е изпаднал в много дълбока душевна дупка от която не намира начин да излезе. Дори стига до там да приеме, че употребата на алкохол или наркотици могат да оправят нещата, че хазартните залагания могат да върнат загубените средства. Зависимият има нуждата да разбере, че това всъщност е временното му бягство от истинската реалност и в дългосрочен период няма да оправи живота му. Няма да го направи по-щастлив, по-продуктивен или по-обичан. Нито пък ще му предостави най-добрите условия за живот и отглеждане на семейство, деца, внуци… Няма да му помогне и когато на края на живота си се запита какво е постигнал, на кого е успял да помогне, колко верни приятели има и дали е достоен.

Зависимите имат нуждата от нашата помощ, а ние сме длъжни да направим нужното, за да могат тези хора да изживеят пълноценно живота си. Включвайки се в кампанията ти не просто помагаш на зависим човек, а на всички които имат контакт с него. Подкрепи националната линия за наркотици, алкохол и хазарт и се включи в борбата срещу тези пороци!

Подкрепете ни с SMS с текст DMS HELPLINE на номер 17 777. Повече за кампанията ни и защо се нуждаем от вашата подкрепа: https://dmsbg.com/16403/dms-helpline/.