телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Във Великобритания се готвят да приемат закон, забраняващ абсолютно всички психоактивни вещества

Във Великобритания се готвят да приемат закон, забраняващ абсолютно всички психоактивни вещества

Новият законопроект предлага да се забранят всички психоактивни вещества, след което изрично да се разрешат само одобрените от правителството наркотици.

Новата всеобхватна забрана на дизайнерските наркотици (legal highs) ще бъде толкова обширна, че нейните клаузи могат да бъдат използвани, за да се забранят алкохолът, тютюнът, кафето и много други широко използвани продукти, признават британските министри.

От британското Министерство на вътрешните работи казват, че един от основните елементи на законопроекта ще бъде забрана върху търговията с „всяко вещество, предназначено за човешка консумация, което е способно да предизвика психоактивен ефект“. Със забраната ще върви максимална присъда от седем години затвор.

От Министерството бързо добавят, че „вещества като алкохол, тютюн, кофеин, храна и медицински продукти ще бъдат изключени от обхвата на закононарушението“.

Законопроектът е създаден по подобие на всеобхватните забрани, действащи в Ирландия и Полша, но в последните две изрично е уточнено, че психоактивните или променящи съзнанието ефекти трябва да бъдат „значителни“, така че да се изключат широко използваните вещества като алкохолът, кафето и тютюнът.

Решението да се забранят цял клас вещества, а след това да се уточни изрично кои от тях са разрешени, е противоположно на установеното от векове обичайно право във Великобритания, според което на гражданите е позволено да правят или консумират всичко, стига то да не е изрично забранено.

Новият закон е предназначен да забрани новото поколение химически променени наркотици, които имитират по-традиционните незаконни вещества като канабис и екстази. Законът е необичаен и защото няма да криминализира личното притежание на всички законни дизайнерски наркотици. Вместо това, обикновеното притежание на определени вещества ще продължи да бъде контролирано от Закона за злоупотреба с наркотиците от 1971 г.

Ирландският закон за забрана на дизайнерските наркотици е въведен през 2010 г. Оттогава полицията е докладвала, че 102 магазина за легални вещества и прибори за употреба (headshops) на практика са изчезнали.

Скорошно проучване на Министерството на вътрешните работи върху въздействието на ирландския закон казва, че работещите в областта на зависимостите са изразили притеснения относно изместването на употребата към хероин и наркотични лекарства, също както и относно развитието на нелегалния уличен пазар за дизайнерски наркотици. В същото време броят на хората, лекуващи се в програми заради злоупотреба с дизайнерски наркотици, е намалял.

Какви наркотици ще бъдат забранени във Великобритания?

Райски газ или азотен оксид – това вещество се радва на истински ренесанс през последните години там.

Poppers или групата химикали, наречена алкил нитрити – те са толкова широко използвани във Великобритания, че дори се продават на денонощните бензиностанции.

Салвия (дивинорум) – растението е близък родственик на градинския чай и ментата и се продава като „билково екстази“.

Spice (синтетични канабиноиди) – много от канабиноидите са забранени във Великобритания, но тъй като полицията не може да бъде сигурна за точния химически коктейл в пакетчетата, най-добре е да се забрани всичко.

Заместители на алкохола – проф. Дейвид Нът, бивш съветник за наркотиците в правителството, е част от екип, който разработва “alcosynth”, обявен като по-безопасна алтернатива на алкохола. Нът казва, че хапчето имитира замайването, което човек усеща след няколко бири, но без уличните разправии и увреждането на черния дроб. С новия закон синтетичният алкохол ще бъде забранен.

Източници: http://www.theguardian.com/society/2015/may/27/legal-highs-ban-technically-cover-alcohol-cigarettes-coffee
http://www.theguardian.com/society/2015/may/29/legal-highs-what-drugs-will-be-banned