телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Ваксина против кокаин вероятно ще бъде тествана на хора до една година

Ваксина против кокаин вероятно ще бъде тествана на хора до една година

Изследователи от медицинския колеж Weill Cornell успешно са тествали нова ваксина против кокани на примати, което е крачка към доближаването им до стартирането на клинични опити на тази ваксина с хора.

Тяхното изследване, публикувано онлайн в списание Neuropsychopharmacology, се опитва да докаже, че ваксината против кокаин ще попречи на наркотика да достигане до мозъка и да повиши производството на допамин.

Д-р Роналд Кристал ( Dr. Ronald Crystal), ръководител на изследването, заяви, че очаква да започне тестване на ваксината върху хора в рамките на една година.

В първото проучване при животни, изследователите инжектират ваксината на лабораторни мишки, и установяват, че ваксината предизвиква силен отговор на имунната система. Също така, когато учените отделят антителата, произведени от мишките, и ги поставят в епруветки, то те поглъщат бързо кокаина.  Освен това наблюдават и следната тенденция: мишки, които получават както ваксината, така и кокаин, са с много по-малко хиперактивни прояви, за разлика от мишките, които получават само кокаин.

В проведеното наскоро проучване, изследователите са се опита да определи каква е ефективността  на ваксината върху нечовекоподобни примати, които са биологично по-близки до хората, в сравнение с мишките.

Изследователите не знаят колко често ваксината трябва да се прилага при хора, за да запази своят анти-кокаинов ефект. Една ваксина, продължава действието си 13 седмици при мишки и седем седмици при нечовекоподобни примати.

Доктор Кристъл подчертава, че все още не се знае колко ваксинации ще бъдат ефективни при хората. "Смятам, че за тези хора, които отчаяно искат да прекъснат своята зависимост, серия от ваксинации ще помогне." – заключава той.

Източник: http://www.medicalnewstoday.com/releases/260423.php

С разрешението на Medical News Today (http://www.medicalnewstoday.com/)
Превод със съкращения на Национална информационна линия за наркотиците и алкохола