телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

В Русия обмислят вграждане на анализатори за установяване на алкохол в дъха в колите, за да се ограничи шофирането в нетрезво състояние

В Русия обмислят вграждане на анализатори за установяване на алкохол в дъха в колите, за да се ограничи шофирането в нетрезво състояние

В Русия обмислят да снабдят автомобилите с устройства, които изследват дъха на водачите за алкохол, за да се ограничи шофирането след употреба. Страната търси начини да насърчи производителите да инсталира устройствата в превозните средства още при слизането им от производствената линия.

От Министерството на промишлеността и търговията се надяват да изготвят план до края на 2020 г., съобщава  вестник „Комерсант“, за да стимулират масовата употреба на „блокировки“, които изискват шофьорите да преминат тестване на дъха, преди да могат да запалят двигателя.

От Министерството не отговориха веднага на молбата да коментират съобщението.

Русия от години се опитва да подобри пътната безопасност и макар официалната статистика да показва, че ситуацията се подобрява, около 17 000 руснаци са загинали по пътищата на страната през 2019 г. – много повече отколкото в доста други страни.

Инсталирането на алкохолни блокировки би довело до нови разходи за производителите на автомобили и вероятно много от тях биха се възпротивили в момент, в който търсенето на нови коли е намаляло заради пандемията.

Предишните усилия на руското правителство да се въведат алкохолни блокировки са били неуспешни.

Руснаците отдавна имат репутацията, че пият прекомерно, но консумацията на алкохол е спаднала с 43% от 2003 до 2016 г. според изследване на Световната здравна организация от миналата година.

Русия продължава да е нация от прекомерно пиещи, но изследването свързва спада на употребата с по-високите акцизи на алкохола, политиките за ограничаване на домашно произведения алкохол и с повишаването на минималната цена на водката.

Източник: https://uk.reuters.com/article/us-russia-alcohol-autos/russia-considers-built-in-breathalysers-for-cars-to-curb-drink-driving-idUKKCN24U24V