телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Увеличение на броя остри отравяния със синтетични канабиноиди в САЩ

Увеличение на броя остри отравяния със синтетични канабиноиди в САЩ

Синтетичните канабиноиди изпращат все по-голям брой употребяващи в американските болници според изследване, публикувано в изданието от 15 юли на Седмичния доклад на Американските центрове за контрол на болестите и превенция на заболеваемостта и смъртността (CDC).

Изследователите са анализирали данни от Toxicology Investigators Consortium – служба, създадена от Американския колеж по медицинска токсикология. От 2010 г. до 2015 г. токсиколозите в САЩ са лекували 456 случая на отравяния със синтетични канабиноиди. 61% от пациентите са казали, че тези вещества са били единствените, които са употребили.

Трима от пациентите са починали, единият от които е бил употребявал единствено синтетични канабиноиди. Останалите двама са ги употребявали заедно с други незаконни наркотици, казват изследователите.

„Увеличението на броя случаи на остри отравяния със синтетични канабиноиди подчертава важността на целеви превантивни интервенции и на нуждата от образование за потенциално животозастрашаващите последствия от употребата на синтетични канабиноиди“, пишат авторите.

Източник: http://medicalxpress.com/news/2016-07-acute-synthetic-cannabinoid-poisonings.html

Според онлайн изданието The New York Times само за три дни от миналата седмица 130 души от гр. Ню Йорк са били лекувани в спешните отделения на местните болници след предозиране с K2 (общо название за продуктите, съдържащи синтетични канабиноиди). Според градския здравен департамент този брой е почти равен на броя свръхдози със синтетични канабиноиди през целия месец юни 2016 г.