телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Устройство, което се поставя зад ухото, може да облекчи болките при състояние на абстиненция

Устройство, което се поставя зад ухото, може да облекчи болките при състояние на абстиненция

Очакването, че ще има болка по време на абстиненцията разубеждава много хора, които са зависими към опиоиди, дори да опитат да спрат употребата. Сега компания в Индиана, САЩ, представя ново устройство, което може да направи амбулаторния (вкъщи) детокс по-постижим.

Устройството е малко по-голямо от монета и се поставя зад ухото. То изпраща електрически импулси към мозъка и блокира болката от детокса. Носи се 5 дни докато трае детоксификацията, а след това човекът трябва да потърси дългосрочна помощ – консултиране или лечение с медикаменти.

През последните шест седмици Центърът за лечение на опиатна зависимост в окръг Юниън (Union county opiate treatment center) е предлагал устройството на клиентите си. Юниън е вторият най-малък окръг в щата Индиана и не разполага със стационарен център за лечение. Затова е много важно да се намери успешен начин за осъществяване на амбулаторен детокс.

Трийсет и седемте души, които са използвали устройството, са успели според Джеф Матюс, един от управителите на клиниката. Той твърди, че устройството действа успешно и помага на пациентите да достигнат до консултиране, което е и целта на програмата.

Разпространението на зависимостта към опиоиди (клас вещества, който включва хероин и лекарства по предписание като оксикодон и фентанил) се е увеличило драстично в САЩ през последните години. Около 1,9 милиона души имат проблеми с болкоуспокояващи по предписание, а 435 000 души употребяват редовно хероин според Substance Abuse and Mental Health Services Administration.

Когато се развие зависимост, спирането на употребата е трудно. Привикналият към редовен прием на дадено вещество организъм ще изпитва разнообразни симптоми, ако употребата бъде прекъсната. Симптомите включват мускулни болки, диария, треперене и повръщане. Някои хора, които се опитват да спрат, започват отново само няколко часа след последната употреба, за да облекчат болката.

Тук може да се намеси новото устройство според компанията производител. Хората, които са го използвали, казват, че болката отслабва в рамките на 20-30 минути след включването му. Те го носят 5 дни по време на детокса и след това започват дългосрочното си лечение.

За момента няма много изследвания на ефективността на подобни устройства, но според Американската служба по безопасност на храните и лекарствата (Food and Drug Administration) те са безопасни за употреба.

По-рано тази година Шон Тюдър е станал първият пациент, който е изпробвал устройството. Той е на 24 години и се е опитвал да се справи със зависимостта си към хероин няколко пъти – със субоксон, с метадон и по метода „студена пуйка“ (детокс без помощта на лекарства), разказва неговата сестра. Всеки път се е връщал към употребата много бързо.

На 29 февруари са му поставили устройството. На път към центъра за лечение той е бил в абстиненция, треперел и се чувствал нещастен. Когато се върнали в апартамента на сестра му, той вече бил в състояние да гледат филм и да вечерят заедно, което не се било случвало от години.

Следващите няколко дни били малко по-трудни, но Шон преминал през абстиненцията и продължил лечението си. От тогава насам е чист. Според сестра му това е най-дългият период, в който не е употребявал и устройството е направило абстиненцията поносима. Наскоро по-голямата дъщеря на Шон е навършила 4 години и това е бил първият ѝ рожден ден, на който баща ѝ е бил чист.

Източник: http://www.usatoday.com/story/news/nation-now/2016/06/22/device-behind-ear-could-ease-pain-drug-withdrawal/86250572/