телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Употребата на опиоиди от бременните майки може да възпрепятства ученето при децата

Употребата на опиоиди от бременните майки може да възпрепятства ученето при децата

Нарушенията на способността за учене и други специални образователни потребности са чести при децата, родени с абстинентни симптоми заради употребата на опиоди от техните майки по време на бременността, според първото голямо американско проучване, което изследва потенциалните дългосрочни проблеми при тези дечица.

Около 1 от 7 засегнати деца се е нуждаело от специални услуги в училище заради проблеми, включващи забавяне в развитието и трудности с говора и езика, в сравнение с около 1 от 10 деца, които не са били изложени на опиоиди преди раждането си, открива проучването.

Изследването подчертава огромната важност на ранните откриване и интервенция – преди тези деца да достигнат училищна възраст – за да им се даде по-добра възможност за учебен успех, казва д-р Натали Майтър, специалист по развитието в Националната детска болница в Кълъмбъс, Охайо. „То наистина потвърждава това, което ние, проследяващите неврологичното развитие на тези деца, наблюдаваме.“

В проучването са били включени около 7200 деца на възраст от 3 до 8 г., набрани в Програмата за здравеопазване (Medicaid) на щата Тенеси. Почти 2000 от тях са били родени с неонатален абстинентен синдром. Това е съвкупност от симптоми на отнемане, които са причинени от употребата на опиоидни наркотици от майката, като например обезболяващи по рецепта, хероин или фентанил. Наркотиците могат да преминават през плацентата в развиващата се нервна система на плода.

Треперене, неутешим плач, диария и трудности с храненето и съня са някои от знаците, че бебетата са в абстиненция.

В щата Тенеси, който е силно пострадал от опиоидната епидемия в САЩ, делът на засегнатите деца се е увеличил от по-малко от едно на 1000 раждания в болница през 1999 г. до 13 на 1000 раждания през 2015 г.

Не е сигурно дали резултатите от проучването ще бъдат приложими другаде, но в Тенеси повечето деца, родени с абстинентни симптоми, са включени в Програмата за здравеопазване на щата. Отново там диагнозата на синдрома дава право на децата да получават услуги за ранна интервенция.

Д-р Майтър, която не е участвала в изследването, казва, че то може да подценява мащаба на проблема, защото улавя само децата, които не са се промъкнали през пукнатините.

Единственото предишно сравнимо проучване е било проведено в Австралия (публикувано през 2017 г.) и показва, че засегнатите деца имат по-лоши оценки на тестовете в седми клас, отколкото другите деца.

Новото изследване разглежда колко деца са били насочени заради възможни нарушения на способността на учене и са получили услуги в училище за подобни затруднения. То не изследва академичните постижения.

Резултатите са публикувани в списанието Pediatrics.

Изследователите казват, че са взели предвид други фактори, които биха могли да засегнат развитието на децата – включително родилно тегло, образование и тютюнопушене на майката – и те не са променили резултатите.

Съавторът на проучването д-р Уилям Шафнър от Университета „Вандербилт“ казва, че има логика в това, че опиоидната употреба по време на бременността може да повлияе на по-късното развитие на децата. Някои проучвания са открили разлики в мозъка на засегнатите деца, включително в област, участваща в някои видове учене.

Но д-р Мери-Маргарет Фил, водещ автор на проучването и изследовател в Здравната служба на Тенеси, казва, че тези деца „определено не са обречени. Съществуват хубави програми и услуги в помощ на децата и техните семейства. Просто трябва да се уверим, че те ще се включат в тях.“

Източник: https://medicalxpress.com/news/2018-08-mom-prenatal-opioids-stunt-kids.html