телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Употребата на метамфетамин повишава риска от инсулт при млади хора

Употребата на метамфетамин повишава риска от инсулт при млади хора

Тези, които употребяват метамфетамин, са в пет пъти по-висок риск от инсулт поради кръвоизлив в мозъка, който в много случаи е фатален. „Можем да добавим инсулта към ужасните и увреждащи последствия, които метамфетаминът предизвиква,“ казва Деймиън Зулоага, от University at Albany, Ню Йорк.

Освен характерното разваляне на зъбите, метамфетаминът ускорява сърдечния ритъм, повишава кръвното налягане и може да предизвика сърдечен удар. Наркотикът може да доведе до психоза и е свързан с тревожни разстройства, депресия и проблеми с движенията, подобни на тези при болест на Паркинсон.

Няколко изследвания свързват употребата на метамфетамин с инсулти. За да проучи по-добре този въпрос, Джулия Лапин и колеги от Австралийския национален център за изследвания на наркотиците и алкохола в Сидни анализират публикувани изследвания по темата.

Екипът търси изследвания с участници под 45-годишна възраст – група, при която е по-малко вероятно да имат влияние свързани с възрастта причини за инсулт. Те оценяват резултатите от общо 77 проучвания. Повечето от тях са проведени в САЩ, където през 2012 година 1,2 милиона души са казали, че са употребили метамфетамин през последните 12 месеца.

Няколко от изследванията, които екипът разглежда, показват, че инсултите са причина за между един и пет процента от свързаните с метамфетамин смъртни случаи. Други изследвания показват, че метамфетаминът е причина за между два и шест процента от всички инсулти, причинени от блокиране на кръвния поток в мозъка при хора под 45 години.

Но инсултите, причинени от кръвоизлив, са по-чести – употребата на метамфетамин е причина за между 6 и 13 процента от всички случаи на този вид инсулти при хора под 45-годишна възраст.

Като цяло употребата на метамфетамин увеличава риска от инсулт поради кръвоизлив почти 5 пъти. Този повишен риск е повече от два пъти по-висок от риска, свързан с употреба на кокаин или тютюн, като се има предвид, че за тях се знае, че повишават риска от инсулт.

Тези инсулти често са смъртоносни. Само четвърт от хората, които са имали инсулт поради кръвоизлив, се възстановяват напълно, една трета от тях умират и около 40% имат остатъчни симптоми като загуба на паметта, проблеми с речта или зрението.

„Смъртността е най-шокиращият аспект на това изследване,“ казва Зулоага, който не е участвал в проучването. „Тези инсулти имат мрачни последици, което е доста потискащо.“

„Не е вероятно това да разколебае употребяващите,“ добавя Зулоага. „Но се надявам, че изследвания като това ще помогнат на изследователите да открият нови лечения за употребяващите метамфетамин.“

Източник: https://www.newscientist.com/article/2145122/?utm_term=Autofeed&utm_campaign=Echobox&utm_medium=Social&cmpid=SOC|NSNS|2017-Echobox&utm_source=Twitter#link_time=1503532743