телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Употребата на алкохол и възрастта

Употребата на алкохол и възрастта

Резултатите от проучване на университета Йейл показват, че колкото по-млади са хората, когато за първи път употребят алкохол, толкова по-голяма е вероятността да злоупотребяват с алкохол, когато станат възрастни.

В продължение на четири години изследователите са работели с 1160 студенти, които са били в прехода от гимназията към университета. Студентите са отговаряли на въпроси свързани с началото на употребата – кога за първи път са започнали да пият, колко често пият, напивали ли са се и какви проблеми свързани с алкохола са имали.

Доктор Мегън Мореан (Megan Morean) отбелязва, че предварителните проучвания са доказали съществуването на връзка между ранната употреба на алкохол и негативни последствия свързани с употребата на алкохол в по-късна възраст като  проблеми в мозъчното развитие,  злоупотреба с наркотици, цироза на черния дроб и рисково сексуално поведение.

Въпреки това, тя отбеляза, че въпреки наличието на ясна  връзка, са необходими повече проучвания, за да се установи типа връзка – дали има причинно-следствена зависимост или не. Така или иначе, тя подчертава:  "Важно е да се говори открито за деца и юноши за рисковете свързани със злоупотребата с алкохол и да се дава обективна  информация, например," колко стандартни питиета са с риск от негативни последици за мъже/жени "?

Резултатите от изследването ще бъдат публикувани през ноември 2012 в списанието: „Alcoholism: Clinical & Experimental Research”.

Източник: http://psychcentral.com/news/2012/08/21/youngest-drinkers-more-likely-to-abuse-alcohol-later/43368.html