телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Тийнейджърите, които с годините увеличават употребата на марихуана, са в повишен риск от депресия и провали в образованието

Тийнейджърите, които с годините увеличават употребата на марихуана, са в повишен риск от депресия и провали в образованието

Тийнейджърите, които увеличават употребата на марихуана с годините, са в повишен риск от депресия, неспособност да изпитват удоволствие и ниски образователни постижения в по-късния живот, показва ново изследване.

Мъжете, които употребяват рядко канабис на 15 годишна възраст, но драматично повишават употребата до около 19 годишна възраст, са в по-голям риск от тези, които употребяват по един и същ начин в юношеството си, открива изследването.

Как е проводено изследването

Изследователи от Университета в Питсбърг са анализирали 158 мъже, които преди това са били включени в програма за хранителни добавки за жени, бебета и деца в района на възраст от шест до 17 месеца.

На 20-годишна възраст участниците в проучването съобщават за употребата на канабис между 14 и 19 години. Също така те минават през ЯМР за оценка на функционирането на мозъка им.

На 22-годишна възраст участниците в изследването били проверени за депресивни симптоми, проверена е и способността им да преживяват удоволствие и също така образователните им постижения.

Ключови открития

Резултатите показват, че мъжете, които не пушат често марихуана на възраст 15-16 години, но драматично повишават употребата до около 19 годишна възраст, са значително по-податливи на депресивни симптоми, на неспособността да преживеят удоволствие и имат ниски образователни постижения.

Д-р Форбс казва: „Очаквахме да видим, че младите хора, които имат високо, постоянно ниво на употреба на марихуана, ще имат различия в мозъчното функциониране. Въпреки това се оказа, че тези, които имат повишаващ се модел на употреба в тийнейджърството си, имат най-големите различия.“

“Въпреки, че повечето хора мислят, че марихуаната е безвредна, употребата ѝ може да има редица последствия за функционирането, образованието и настроението при някои хора."

„Въпреки, че на 20 години това може да не изглежда важно, нивото на образованието, което получаваш, има огромен ефект върху качеството на живот, социално икономическия статус в зряла възраст."

Не е ясно защо повишаването, обратно на постоянната употреба на марихуана по време на тийнейджърските години е свързана с депресия, ниско удоволствие и слаби образователни постижения.

Откритията са публикувани в списание „Зависимости“.

Изследователят Иън Хамилтън от Университета в Ню Йорк казва: “Възможно е тези открития да разкриват начина, по който младите хора се справят с пониженото си настроение, те използват канабис с по-голяма честота, за да притъпят проблемите и чувствата, срещу които се изправят.

„Това проучване също така потвърждава, че по-слабите образователни резултати се наблюдават сред младите хора, които страдат от депресия и които също използват често канабис.