телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Тийнейджърите, които пушат електронни цигари, е по-вероятно да пропушат и тютюневи

Тийнейджърите, които пушат електронни цигари, е по-вероятно да пропушат и тютюневи

По-големите тийнейджъри, които опитват електронни цигари, е шест пъти по-вероятно да опитат обикновени цигари в рамките на две години в сравнение с тийнейджърите, които никога не са пушили електронни, разкрива изследване, публикувано в понеделник.

„Притеснени сме, че децата, експериментиращи с електронни цигари, може да преминат към други видове тютюневи продукти, които безспорно са много по-опасни“, казва изследователят от Университета на Южна Калифорния (USC) Джесика Барингтън-Тримис – водещ автор на проучването, публикувано в списание Pediatrics.

Изследователите са основали своите открития на проучвания, проведени от USC с участието на 300 ученици от гимназиите в Южна Калифорния. През 2014 г. около половината от учениците са казали, че най-малкото са опитвали електронни цигари.

Във втория етап на проучването през 2015 г. около 40% от тези, които били опитвали електронни цигари преди началото на изследването, казали, че впоследствие са опитвали и обикновени. От тези, които не били опитвали електронни цигари преди, около 11% са казали, че са пушили и тютюневи.

След коригиране на статистическите данни за пол, етническа принадлежност, клас и образование на родителите, изследователите са изчислили, че тийнейджърите, които са опитвали електронни цигари е шест пъти по-вероятно да започнат да пушат в сравнение с тези, които никога не са ги опитвали.

Изследователите обърнали внимание и на тийнейджърите, които казали при първото проучване, че нямат никакво намерение да пушат. При тях рискът от преминаване от електронни цигари към обикновени през следващата една година бил 10 пъти по-висок в сравнение с тези, които никога са пробвали електронните устройства.

„Не можем окончателно да заключим, че електронните цигари карат децата да пушат и обикновени“, казва Барингтън-Тримис. Все пак, „тези, които са използвали в началото електронни цигари, е много по-вероятно да пропушат и тютюневи.“

Използващите електронни цигари също така било по-вероятно да опитат наргилета, лули или пури, открива изследването.

Участниците в проучването били ученици от 11-ти и 12-ти клас, всички от които били навършили поне 18 г. по време на втория етап.

През 2015 г. Американската педиатрична академия е препоръчала електронните устройства да бъдат законово регулирани като тютюневи продукти заради притесненията, че биха могли да доведат тийнейджърите до употребата на обикновени цигари, както и че излагат техните все още развиващи се мозъци на никотин.

През май Американската агенция по храните и лекарствата е взела голям набор от мерки срещу електронните цигари и е забранила продажбата им на лица под 18 г.

Д-р Майкъл Сийгъл, професор в Бостънския университет и защитник на електронните цигари като начин пушачите да откажат обикновените, казва, че изследването не доказва, че употребата на електронните устройства е подтикнало тийнейджърите към тютюневи цигари.

Сийгъл, който не е участвал в проучването, казва, че първият му етап не установява колко пъти учениците са пушили електронни цигари, а ги пита единствено дали са ги използвали поне веднъж.

„Това, което вероятно става, е, че тези деца не са били редовни пушачи на електронни цигари и са започнали да пушат обикновени. Ако са били редовни пушачи на електронни цигари, те е нямало да започнат да пушат обикновени.“

Източници: http://uk.reuters.com/article/us-usa-ecigarettes-idUKKCN0YZ0C0?rpc=401&
https://consumer.healthday.com/cancer-information-5/tobacco-and-kids-health-news-662/e-cigarettes-may-lead-to-smoking-for-some-teens-study-711840.html