телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Тийнейджъри, които увеличават употребата на марихуана с възрастта, са в по-голям риск от депресия и провали в образованието

Тийнейджъри, които увеличават употребата на марихуана с възрастта, са в по-голям риск от депресия и провали в образованието

При тийнейджъри, които увеличават употребата на марихуана с възрастта, се увеличава и рискът от депресия, неспособност за изпитване на удоволствие и влошаване на академичните умения, разкрива ново изследване.

Момчета, които пушат нередовно канабис на 15-годишна възраст, но при които рязко се покачва употребата, докато достигнат до 19-годишна възраст, са по-застрашени от тези, при които употребата остава равномерна през тийнейджърските им години.

Водещият автор на изследването – д-р Ерика Форбс от Университета в Питсбърг – споделя, че очакванията на авторите са били при младежи, които имат високи и неизменящи се нива на употреба, да са налице изменения в мозъчните функции.

В действителност обаче се оказва, че при тези, при които се наблюдава нарастваща употреба през годините, се регистрират най-големите различия.

Макар много хора да смятат, че марихуаната не е вредна, в действителност употребата ѝ може да доведе до тежки последствия за емоционалното и поведенческото развитие на един човек, образованието му и така нататък.

Как е проведено изследването?

Изследователи от Университета в Питсбърг анализират 158 млади мъже, които първоначално са били приети в програмата „Хранителни добавки за жени, бебета и деца“ в местната общност, когато са били на възраст между 6 и 17 месеца.

В първоначалния етап на проучването участниците са на 20 години и докладват за употребата си на канабис през изминалите 5 години – от 14 до 19-годишна възраст.  Също така на участниците в изследването е направен ядрено-магнитен резонанс.

Две години по-късно участниците се включват в проследяващо изследване за оценка на депресивни симптоми, на способността да изпитват удоволствие и на успехите им в академичната сфера.

Ключови открития

Резултатите показват, че младежите, които рядко употребяват канабис на 15-16 години, но драстично увеличават употребата си до 19-годишна възраст, са в много по-значителен риск от развитие на депресивни симптоми, неспособност да изпитват удоволствие и академични неуспехи.

Изследователите, водещи проекта, подчертават, че дори да изглежда маловажно, когато човек е на 20 години, в действителност образователната степен, която достигаме, има огромно влияние върху качеството на живот и социо-икономическия статус в зряла възраст.

Не е ясно защо нарастващата, а не консистентна употреба на марихуана, е свързана с повече негативни последици.

Изследването е публикувано в списание Addiction.

Изследователят Йън Хамилтън от Университета в Йорк, който се занимава с темата за употребата на наркотици, коментира: „Възможно е в действителност изследването да показва как младите мъже се справят с негативното настроение – може би те употребяват канабис с по-голяма честота, за да притъпят проблемите и чувствата, с които се сблъскват.

Изследването потвърждава данните в съществуващата литература за по-лоши образователни резултати при младежите, които демонстрират депресивни симптоми и повишена употреба на канабис.

Източник: http://www.dailymail.co.uk/health/article-4728102/Increasing-marijuana-use-age-linked-depression.html