телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

THC забавя отхвърлянето на присадени органи при мишки

THC забавя отхвърлянето на присадени органи при мишки

Ново изследване подсказва, че активното вещество (тетрахидроканабинол или THC) в марихуаната забавя отхвърлянето на несъвместими органи при мишки. Резултатите са публикувани в Journal of Leukocyte Biology.

За изследването учените трансплантирали кожа от една група мишки на група генетично различни мишки. Несъвместимата кожа е била третирана или с плацебо, или с THC (тетрахидроканабинол).

Поради генетичните различия на трансплантираната кожа, имунната система на мишките реципиенти разпознава тъканта като чужда и я отхвърля. При групата мишки, които са били третирани с THC, обаче, отхвърлянето на кожните графтове е забавено.

Съавторът на изследването, Мици Нагаркати от факултета по медицина на университета на Южна Каролина, казва, че екипът се вълнува да покаже за пръв път, че канабиноидните рецептори играят важна роля в отлагането на отхвърлянето на присадени органи чрез потискане на имунния отговор на реципиента.

Ако същото важи и за хората, THC може да се прилага като терапия против отхвърляне особено при пациенти, при които присаденият орган не се адаптира добре.

Според Нагаркати това отваря ново поле за изследване, което може да доведе до по-добри техники за предотвратяване на отхвърляне на трансплантиран орган и лечение на други възпалителни процеси.

Възможна причина за този ефект е, че THC намалява деленето на Т-клетките и намалява цитокините (молекули, които участват в комуникацията между клетките при имунен отговор и стимулират насочването на клетки към местата с възпаление, инфекции и травми).

Това изследване е направено само с мишки и са нужни още проучвания, за да се определи дали тези резултати ще са налице и при хората.

Източник: http://www.iflscience.com/health-and-medicine/thc-marijuana-may-delay-organ-transplant-rejection