телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Тестването на таблетки екстази на концерти и фестивали може да намали рисковете

Тестването на таблетки екстази на концерти и фестивали може да намали рисковете

Данни, събрани от доброволци, които са тествали таблетки безплатно на музикални фестивали в САЩ, показват, че поне някои от употребяващите за забавление може да изберат да не употребяват таблетките, ако тестът покаже, че са с примеси или са фалшиви, докладват учени от Джонс Хопкинс.

Техните открития, публикувани онлайн в списанието Journal of Psychopharmalogy, разкриват също, че таблетките, за които се смята, че са по-чиста и безопасна версия на нелегалния стимулант MDMA, познати като „Моли“, съдържат също толкова вредни съставки, както и версията, позната като екстази. И за разлика от предишни анализи с различни резултати, най-честите примеси, открити в това изследване, са така наречените „соли за вана“ (синтетични катинони).

Учените казват, че тяхното изследване добавя важни доказателства за това, че услугите за тестване на таблетки на място могат да са ценен инструмент на общественото здраве и безопасност.

„Хората биха били в най-голяма безопасност, ако не взимат никакви улични наркотици, но ако безплатното тестване може да намали броя смъртни случаи и други катастрофални последствия, това може да е услуга, която си струва да имаме“, казва Матю В. Джонсън, професор по психиатрия и поведенчески науки във Факултета по медицина на университета Джонс Хопкинс. „Нашите резултати показват, че някои хора отказват да вземат таблетка, ако не съдържа каквото са мислели, че има в нея, или в нея има опасни примеси.“

MDMA е наркотик със стимулиращи и психеделични качества, употребяван по музикални фестивали за постигане на еуфория и интензивни усещания. Само по себе си MDMA носи риск от гадене, прегряване, обезводняване и по-рядко припадъци. Добавени вещества като кофеин и форми на амфетамин могат да доведат до свръхдоза и дори смърт.

Между юли 2010 и юли 2015 доброволци от DanceSafe са тествали проби от таблетки или прах, за които посетители на фестивали смятали, че са MDMA. Тестването било безплатно и рекламирано от уста на уста.

За да тестват таблетките, доброволците използвали комплекти химикали и пособия, с които да отделят около един милиграм от всяка таблетка или капсула. След това към пробата добавяли различни химикали, които сменят цвета си според определени съставки на таблетките. След това цветът се сравнявал по таблица с 29 вещества като кокаин, кофеин или захар. Тези, които не отговаряли на нищо от таблицата, се докладвали като неизвестни. Цветовият тест не е достатъчно чувствителен, за да засече минимални количества химикали, нито дава информация за концентрацията.

От общо 529 събрани проби, 318 (около 60%) съдържали MDMA или MDA. Примесите били неразпознаваеми в 90 от 211 случая на разредени проби, но най-разпространените били „соли за вана“ – метилон и други катинони. След тях се нарежда метамфетаминът. Три проби съдържали PMA – опасна форма амфетамин, свързана със свръхдози и смъртни случаи.

„Хората, които взимат таблетки и медицинските лица трябва да знаят, че без значение как са брандирани таблетките или под какво име се продават, те почти винаги съдържат комбинация от съставки“, казва Джонсън. „Нашите резултати трябва да премахнат фалшивото чувство за сигурност относно чистотата и безопасността на така нареченото „Моли“.

След като доброволците докладвали резултатите на посетителите на фестивалите, участниците били попитани дали все още имат намерение да вземат таблетките. 46% от тези, чиито таблетки съдържали MDMA, казали, че смятат да ги употребят, докато 26% от тези, чиито таблетки дали отрицателен резултат за MDMA, заявили, че ще ги вземат.

Изследователите предупреждават, че доброволците не са могли да потвърдят дали участниците са взели или не таблетките и че е възможно някои от тях да са ги дали на други хора, да са ги продали или да не са успели да ги изхвърлят по безопасен начин.

Изследователите също така наблягат на продължаващия дебат относно законността и цената на услугите за тестване на хапчета, взимайки предвид слабите страни на такива проучвания и ресурсите, които тестването на хапчетата изисква. Домакините на музикалните фестивали може да не са склонни да позволят тестването на таблетки на мястото на събитието, защото това може да ги направи уязвими за съдебно преследване заради това, че съзнателно са позволили на хората да употребяват наркотици в техния имот, казват изследователите.

Джонсън казва, че проучването на неговия екип подчертава потенциалната полза за общественото здраве от намаляването на рисковете от употребата на незаконни наркотици и смята, че разработването на допълнителни методи за оценка на по-опасни улични наркотици – като фентанил и карфентанил – може да предложи средства за ограничаване на нарастващата епидемия от смъртни случаи, свързани с тях.

Източник: https://hub.jhu.edu/2017/07/10/ecstasy-pill-testing-study/