телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

СЗО подчертава огромния брой на смъртните случаи поради свързани с тютюна заболявания на белите дробове

СЗО подчертава огромния брой на смъртните случаи поради свързани с тютюна заболявания на белите дробове

Световен ден без тютюнопушене 2019: Не позволявайте на тютюна да спира дъха ви

Световната здравна организация подчертава вредите от тютюна върху белите дробове: повече от 40% от всички смъртни случаи, свързани с тютюн, са поради заболявания на белите дробове като рак, хронични респираторни болести и туберкулоза. СЗО призовава държавите и партньорите да засилят мерките, с които защитават хората от тютюна.

„Всяка година тютюнът убива поне 8 милиона души. Милиони други хора живеят с рак на белите дробове, туберкулоза, астма или хронични болести на белите дробове, причинени от тютюн“, казва Генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейесус (Tedros Adhanom Ghebreyesus). „Здравите бели дробове са крайно важни за здравия живот. Днес и всеки ден можете да защитите вашите бели дробове и тези на вашите близки като кажете „не“ на тютюна.“

През 2017 г. тютюнът е убил 3,3 милиона активни и пасивни пушачи поради болести на белите дробове, включително:

  • 1,5 милиона души са починали от хронични респираторни заболявания;
  • 1,2 милиона смъртни случаи поради рак (на трахеята, бронхите и белите дробове);
  • 600 000 смъртни случаи поради респираторни инфекции и туберкулоза.

Повече от 60 000 деца на възраст под 5 години умират от респираторни инфекции, причинени от пасивно пушене. Тези, които оцеляват, са в риск от развитие на хронична обструктивна болест на белите дробове по-късно през живота си.

Какво може да се направи?

СЗО насърчава държавите да се борят с тютюневата епидемия чрез пълното въвеждане на Рамковата конвенция за контрол на тютюна (WHO FCTC) и прилагане на ефективни мерки за контрол, включително на препоръчания пакет от политики „MPOWER“ на СЗО. Пример за такива мерки е намаляването на търсене на тютюневи продукти чрез облагане с данъци, създаване на места, където пушенето е забранено, и предоставяне на подкрепа за спиране на тютюнопушенето.

Организацията насърчава също и родителите и лидерите на общности да предприемат стъпки към предпазване на здравето на семействата им и на общността чрез информиране и защита от вредите, причинявани от тютюна.

Източник: https://www.who.int/news-room/detail/29-05-2019-who-highlights-huge-scale-of-tobacco-related-lung-disease-deaths