телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Според изследване употребяващите алкохол срещат трудности с намаляването на пиенето заради техните партньори

Според изследване употребяващите алкохол срещат трудности с намаляването на пиенето заради техните партньори

Ново проучване показва, че партньорите се саботират взаимно в опитите си да намалят употребата на алкохол, като мъжете са по-лоши в това отношение от жените.

Пиещите се затрудняват да намалят приема на алкохол, защото партньорът им предлага още една питие или ги насърчава да прекарват вечерите си навън, сочи проучване.

Сред 2000 двойки, в които поне един изпива повече от препоръчителните 14 единици на седмица, 26% от жените са казали, че са загрижени за ефектите от алкохола върху здравето на партньора си, докато тази стойност при мъжете е била 21% .

При жените е било по-вероятно, отколкото при мъжете, да кажат, че биха пили по-малко, ако не е била любовта на партньора им към алкохола (29% в сравнение с 16%).

Една трета (33%) от мъжете биха предложили още една напитка на партньорката си, след като тя е решила да спре с употребата за вечерта. При жените този процент е 15.

Само 57% от всички хора са казали, че биха пили по-малко, за да подкрепят партньора си, ако той се опитва да намали употребата.

В момента около 40% от мъжете и 20% от жените пият повече от 14 единици алкохол седмично според британската фондация Drinkaware, която е провела проучването.

Една трета от анкетираните (33%) са казали, че наличието на алкохол в дома им е проблем, когато става въпрос за намаляване на употребата. 40% от онези, чиито партньор иска да пие по-малко, смятали, че неговият опит ще се провали, понеже стресът ще го накара да пие.

Преподобната Кейт Ботли (от британската телевизионна програма Gogglebox) подкрепя нова кампания на Drinkaware.

Тя казва: „Тъжно е, че стресът наистина може да попречи на добрите ни намерения, но ние сме нация, която слага чувствата си в бутилка. Би било много по-здравословно да говорим, когато имаме лош ден, отколкото да се обърнем към чаша вино или бира.“

Изпълнителният директор на Drinkaware, Илейн Хиндал, добавя: „Ние знаем, че двойките, които искат да водят здравословен живот, се справят по-добре, когато се подкрепят един друг.“

Източник: http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/alcohol-drinking-parters-couple-drinkaware-addiction-intake-a7507441.html