телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Случаите на хронично повръщане сред употребяващите канабис в щата Колорадо се увеличават

Случаите на хронично повръщане сред употребяващите канабис в щата Колорадо се увеличават

Ново проучване показва, че дългосрочната редовна употреба на марихуана може да предизвика хронично повръщане и коремна болка при някои хора.

Синдромът може да стане по-често срещан и разпространен, докато повече американски щати легализират наркотика, смятат здравните експерти.

Броят случаи на това състояние, което се нарича синдром на канабиноиден хиперемезис, се е увеличил двойно в Колорадо, след като достъпът до легална марихуана е станал много улеснен, казва д-р Кенън Хърд. Той е завеждащ медицинската токсикология на Медицинския колеж „Аншуц“ към Университета на Колорадо.

„Всички спешни отделения в щата сега виждат това всеки ден или всяка седмица“, казва Хърд. „Има много пациенти, които идват в спешните отделения с този синдром и вероятно има още повече хора, които не идват и просто го изкарват вкъщи.“

„Хората, които развиват синдрома, обикновено пушат марихуана всеки ден и я употребяват от шест месеца или повече време“, казва Хърд.

„Никой не е сигурен какво причинява синдрома, но се предполага, че тежката употреба на канабис предизвиква някаква промяна в мозъчните пътища, реагиращи на марихуаната. Виждаме промяна в нервната система и тялото отговаря на нея със свръхчувствителност или започва да реагира различно“, казва той.

Изследователите са идентифицирали синдрома за първи път през 2004 г. при група хора, употребяващи често марихуана, които изпитвали коремни болки и повръщали без видимо обяснение, казва Хърд.

Случаите на синдрома са се увеличили двойно в две болници в Колорадо между 2009 и 2011 г., след като Главният прокурор на САЩ прекратява воденето на дела за марихуана през 2009 г., според проучване, публикувано в списанието Academic Emergency Medicine през 2015 г., чийто съавтор е д-р Хърд.

Колорадо легализира медицинската марихуана през 2000 г., а след обявлението на Главния прокурор броят на разрешителните за медицинска марихуана нараства от малко над 5000 през януари 2009 до почти 119 000 през януари 2011 г.

Две болници в Колорадо (Denver Health и University of Colorado Hospital) са диагностицирали 87 случая на синдрома през месеците, последвали либерализацията на законодателството за канабиса, в сравнение с 41 случая преди това, съобщават Хърд и колегите му.

През 2014 г. Колорадо легализира употребата на канабис за удоволствие.

Употребяващите марихуана, които са диагностицирани със синдрома, са съобщили, че горещите душове облекчават техните симптоми. Никой не знае защо това помага, казва Хърд, но би могло да бъде нещо като да търкате удареното място, за да намалите болката.

Лекарите, работещи в спешни кабинети в щатите с легална марихуана, трябва да вземат под внимание този феномен и да го имат предвид, когато приемат пациент с много силни гадене и повръщане, казва д-р Робърт Глатър, лекар по спешна медицина в болницата „Ленъкс Хил“ в гр. Ню Йорк.

„Обикновено пациентите идват в спешното отделение от 6 до 10 пъти, преди диагнозата „синдром на канабиноиден хиперемезис“ да бъде взета предвид, често пъти защото много лекари просто не знаят за това състояние“, казва д-р Глатър.

„След няколко посещения в спешното отделение без ясна причина, която да обясни силните коремни болки и повръщане, пациентите се подлагат на пълни медицински изследвания“, казва той. Тези изследвания включват компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс и множество кръвни тестове, за да се потърсят причини в стомашно-чревната, ендокринната или централната нервна система за продължаващите коремна болка, гадене и повръщане, добавя той.

„Обаче внимателното изследване на историята на употреба на вещества и по-специално на хроничната и тежка употреба на канабис може да помогне да се хвърли светлина върху съществуващите симптоми“, предполага д-р Глатър.

Хората, които страдат от синдрома, получават подобрение, ако спрат да употребяват марихуана, но може да мине известно време, преди симптомите да отшумят, казва д-р Хърд.

„От няколко дни до седмица, след като хората спрат, те започват да се чувстват по-добре“, казва той. „Ние не знаем дали хората могат да се върнат отново към употребата. Просто не разполагаме с тази информация в момента.“

Употребата на канабис за удоволствие е легална в осем щата в САЩ: Аляска, Калифорния, Орегон, Вашингтон, Невада, Колорадо, Масачузетс и Мейн. Медицинската марихуана е разрешена в 26 щата и в Окръг Колумбия.

Източник: https://medicalxpress.com/news/2017-01-vomiting-disorder-weed-friendly-colorado.html