телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

„Синтетичната марихуана” може да предизвика сериозни вреди за здравето

„Синтетичната марихуана” може да предизвика сериозни вреди за здравето

Синтетичните канабиноиди са вид психоактивни вещества, продавани като безопасна и легална алтернатива на марихуаната. С тях или се пръскат изсушени растения и се приготвя смес за пушене, или се продават в течна форма.

Нов обзор на научната литература от University of Arkansas for Medical Sciences (UAMS) предупреждава за опасни странични ефекти на тези вещества, подвеждащо наричани „синтетична марихуана“.

Пол Пратър, клетъчен и молекулярен фармаколог и един от авторите на изследването, обяснява мотивацията на екипа:

„В САЩ около 2007 година в спешните отделения започнаха да се появяват хора, които твърдяха, че са пушили марихуана, но имаха наистина странни симптоми, които не отговаряха на ефектите на марихуана.“

Целта на доклада е да предостави преглед на литературата относно синтетичните канабиноиди и да покаже, че те не само са различни от марихуаната, но и не са подходящ заместител на канабиса. Точно обратното – синтетичните канабиноиди са отделен вид наркотици с много токсични и понякога дори смъртоносни ефекти.

Докладът е публикуван в списанието Trends in pharmacological sciences.

Синтетичните канабиноиди се различават от марихуаната

Известно е, че тази група вещества предизвиква психоактивни ефекти чрез механизъм подобен на този на марихуаната – чрез активиране на определен канабиноиден рецептор (CB1), който се намира в мозъка. В допълнение към това активното вещество в марихуаната, THC, активира и друг рецептор – CB2, който е свързан с имунната система.

Въпреки това подобие синтетичните канабиноиди активират рецептора CB1 много по-интензивно, отколкото THC.

Уилям Е. Фантегроси, поведенчески фармаколог в University of Arkansas for Medical Sciences и съавтор на доклада, отбелязва, че синтетичните канабиноиди „са високо ефективни наркотици; те имат тенденцията да активират рецептора CB1 в по-голяма степен, отколкото въобще е възможно с THC.“

В допълнение към това авторите предупреждават, че поради химическите различия между тази група вещества и THC, те могат да активират и други рецептори освен CB1. Тези клетъчни рецептори, които за момента са неизвестни, може да предизвикват негативните ефекти върху здравето, забелязани при употребяващи синтетични канабиноиди.

Синтетичните канабиноиди са свързани със сериозни странични ефекти за здравето и дори смърт

Някои ефекти подсказват, че синтетичните канабиноиди са много по токсични от марихуаната. Наблюдава се токсичен ефект за широк набор от системи в тялото: стомашно-чревната, нервната система, сърдечно-съдовата и отделителната.

Документирани клинични случаи в доклада включват както остри, така и дългосрочни симптоми като:

•    припадъци;
•    конвулсии;
•    кататония;
•    увреждане на бъбреците;
•    хипертензия (повишено кръвно налягане);
•    болки в гърдите;
•    миокардна токсичност;
•    исхемичен удар.

Чести странични ефекти са тежко повръщане, тревожност, панически атаки, раздразнителност. В допълнение към това синтетичните канабиноиди могат да предизвикат екстремна психоза при уязвими употребяващи, докато марихуаната може да предизвика само лека психоза при хората, които са предразположени към това.

Освен това са докладвани 20 смъртни случая, свързани със синтетични канабиноиди между 2011 и 2014 година, докато няма известни смъртни случаи поради употреба на марихуана в този период.

Синтетичните канабиноиди могат да предизвикат възникване на толеранс, зависимост и абстинентен синдром.

Авторите предупреждават, че синтетичните канабиноиди не са безопасни

Тъй като синтетичните канабиноиди не могат да бъдат засечени със стандартните тестове за наркотици, те са особено популярни сред употребяващите, които искат да избегнат детекцията им – например тийнейджъри и военни. Тези употребяващи често купуват наркотиците онлайн, но както Пратър и колегите му предупреждават, потребителите често не знаят какво купуват и получават нещо различно всеки път.

„Не само че количеството на активния фармакологичен агент варива в различните партиди от различни лаборатории, но и самият активен компонент може да е различен“, казва Фантегроси. Пратър добавя, че „обикновено има минимум три, ако не и пет различни синтетични канабиноида в един продукт.“

Източник: http://www.medicalnewstoday.com/articles/315634.php