телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Шизофренията е свързана с пушенето

Шизофренията е свързана с пушенето

Взаимовръзката между психозата и пушенето на тютюн е наблюдавана дълго време. В Англия 42% от цигарите са пушени от хора с психични проблеми, а в САЩ 80% от тези, които имат шизофрения, пушат, докато от цялото останало население на страната пушачите са 20%. Това фокусира дебата около въпроса каква точно е посоката на взаимовръзката – първо е пушенето или психичните заболявания.

Ново изследване, публикувано в The Lancet (престижно медицинско издание), показва, че пушенето на тютюн може да е умерен причиняващ фактор за психозата. Екипът учени са анализирали 61 изследвания и са открили, че 57% от хората с психоза вече са били пушачи преди поставянето на диагнозата. Това според изследователите подсказва, че поне в някои случаи пушенето може да е един от причинителите. Разбира се има генетични фактори, които тук не са отчетени.

Счита се, че за хората, които страдат от шизофрения, има по-висока вероятност да започнат да пушат, за да облекчат дистреса, предизвикан от заболяването им и за облекчаване на симптоми като затруднено мислене. Възможно е и пушенето да облекчава някои от страничните ефекти на антипсихотиците. В този смисъл пушенето за тези хора може да е форма на самолечение. Но резултатите от изследването не потвърждават тази хипотеза.

„Резултатите поставят под въпрос хипотезата за самолечението като подсказват, че пушенето може да има ролята на причинител на психозата“, казва говорител на Кингс Колидж, Лондон, където е проведено изследването. „За хората с първи епизоди на психоза е три пъти по-вероятно да са пушачи. Изследователите са открили, че хората, които пушат всеки ден, развиват психози около година по-рано отколкото непушачите.“

Счита се, че излишък на допамин в мозъка е най-доброто обяснение на психозите като шизофренията, тъй като твърде много допамин в предния дял на мозъка може да предизвика налудности и халюцинации. Това твърдение се подкрепя от ефекта на лекарствата, които блокират допамина и облекчават тези симптоми. Обратното важи за веществата, които повишават нивата на допамин – те влошават състоянието. Никотинът кара мозъка да отделя повече допамин.

Според д-р Майкъл Оуен от университета на Кардиф доказването на причинно-следствена връзка е много трудно без изследване със случайно разпределение на изследваните лица. Развиването на психично заболяване е сложен процес и определянето на отделните фактори, които допринасят за него, е много трудна задача. Изследователите подчертават, че може би има връзка, но резултатите по никакъв начин не са окончателни и е нужна още много работа.

Според Майкъл Блумфилд, лектор по психиатрия в Юнивърсити Колидж, Лондон,  трябват още много проучвания преди учените да могат да твърдят със сигурност, че пушенето определено повишава риска от развиване на шизофрения. Все още остава възможно хората, които развиват болестта, да са едновременно предразположени и към пушене.

Източник: http://www.iflscience.com/brain/why-are-schizophrenia-and-smoking-linked