телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Състоянието на услугите за намаляване на вредите през 2016

Състоянието на услугите за намаляване на вредите през 2016

Услугите за намаляване на вредите, свързани с наркотиците, не успяват да отговорят на растящите нужди въпреки обещанията за борба със СПИН сред хората, които си инжектират наркотици.

Усилията да се надградят програмите за обмен на спринцовки и игли и субституиращото лечение за хора, които употребяват наркотици инжекционно, са в застой според нов доклад на Harm reduction international (HRI).

Въпреки обещанието на ООН СПИН да бъде победен до 2030 година, нито една нова страна не е основала програми за обмен на игли и спринцовки от 2014 година насам. От 158 страни, където има сведения за употреба чрез инжектиране, 68 все още не осигуряват програми за обмен на игли и спринцовки, а субституиращо лечение е започнало в едва три нови държави (Монако, Сенегал и Кения), като с тях общият брой става 80.

От 2006 HRI следи бавното, но стабилно разширение на услугите чрез доклади на всеки две години. 2016 е първата година, в която нито една нова страна не е въвела програми за обмен на игли и спринцовки. В някои държави осигуряването на тези програми и субституиращото лечение се е влошило спрямо 2014 година.

Авторът на доклада, Кейти Стоун, казва: „Целта на ООН от 2011 г. да се намали разпространението на ХИВ сред употребяващите венозно до 2015 г. е пропусната с 80%. Сега хората, които си инжектират наркотици, са оставени на най-заден план. Освен това се появяват тенденции като увеличаване на венозната употреба на амфетамин и на броя смъртни случаи след свръхдоза, които вероятно ще увеличат предизвикателствата. Без увеличена политическа и финансова инициатива няма да победим СПИН или да изпълним други глобални цели, свързани с хората, които употребяват наркотици.“

От HRI са изразили притесненията си, когато UNAIDS са премахнали единствения си пост за ХИВ и употреба на наркотици. Оттогава агенцията е намалила финансирането на специален отдел, работещ върху ХИВ, в рамките на Службата на ООН по наркотиците и престъпността, с което заплашва, че ще настъпи край на усилията на ООН за борба с ХИВ в затворите. Само 8 страни предлагат програми за обмен на спринцовки и игли в поне един затвор, а 52 – субституиращо лечение въпреки факта, че до 90% от употребяващите венозно попадат в затвора на някакъв етап от живота си и че ХИВ и хепатит са по-разпространени в затворите.

Стоун казва: „Въпреки това днешният доклад показва, че намаляването на вредите не е поставено в периферията. Тези услуги са достъпни в повече от половината на сто петдесет и осемте страни с документирана венозна употреба на наркотици. Разпространеността на ХИВ и хепатит С е спаднала драстично там, където те са надградени адекватно. HRI призовава правителствата и ООН да пренасочат своето внимание и финансиране от войната срещу наркотиците към намаляването на вредите“.

Статистически модел на HRI и института Burnett показва, че чрез пренасочване на само 7,5% от стоте милиарда, които се отделят всяка година за борбата с наркотиците, към намаляването на вредите, е възможно практически да се победи СПИН сред употребяващите инжекционно до 2030 година и да се предложи лечение на хепатит С и лекарства като налоксон, който се използва при свръхдози с опиоиди.

Източник: https://www.hri.global/contents/1739