телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Редовната употреба на енергийни напитки е свързана с по-късна употреба на наркотици сред младите пълнолетни

Редовната употреба на енергийни напитки е свързана с по-късна употреба на наркотици сред младите пълнолетни

Може ли младите пълнолетни, които редовно консумират енергийни напитки с високо съдържание на кофеин, да са в риск от бъдеща употреба на психоактивни вещества? Ново проучване на изследователи от Колежа по обществено здраве към Университета на Мериленд, публикувано в списанието Drug and Alcohol Dependence, показва, че има причина за безпокойство.

В изследване на млади пълнолетни за петгодишен период (от 21 до 25-годишна възраст) д-р Амилия Ария и колеги от Центъра за здраве и развитие на младите пълнолетни (CYAHD), са открили доказателства, че хората, които редовно са консумирали енергийни напитки с високо съдържание на кофеин и са продължили тази консумация във времето, било значително по-вероятно да употребяват кокаин и непредписани от лекар медикаменти, съдържащи стимуланти, както и че били в риск от алкохолна зависимост на 25-годишна възраст. Участниците били набрани за проучването, докато учели в колеж, и били изследвани на редовни интервали, за да се проследят промените в редица поведения, свързани със здравето и поемането на рискове, включително консумацията на енергийни напитки и употребата на наркотици.

„Резултатите показват, че употребяващите енергийни напитки може да са в повишен риск от употреба на други вещества и по-специално на стимуланти“, казва д-р Ария, която е директор на CYAHD. „Поради продължителността на проучването и факта, че можехме да вземем предвид други фактори, които биха могли да са свързани с риска от употреба на вещества, изследването предоставя доказателства за специфичния принос на консумацията на енергийни напитки за последваща употреба на вещества.“

Предишно проучване на изследователи от CYAHD е документирало връзката между консумацията на енергийни напитки и високорисковата употреба на алкохол, както и вероятността от друга придружаваща употреба на наркотици. Сегашното проучване обаче е първото, което изследва уникалния ефект от различни траектории на консумацията на енергийни напитки върху вероятността за по-късна употреба на вещества.

Това, което се забелязва, е, че повече от половината (51,4%) от 1099-те участници в проучването са попаднали в групата с „постоянна траектория“, т.е., че са поддържали консумацията си на енергийни напитки дълго време.

Членовете на тази група било значително по-вероятно да употребяват стимуланти като кокаин и лекарства без медицинско предписание и да са в риск от алкохолна зависимост на възраст от 25 г. Изследването набелязва консумацията на енергийни напитки като допринасящ фактор, защото ефектите на други фактори са били проверени и взети предвид – демографски характеристики; поведения на търсене на силни усещания; употреба на други кофеинови продукти и употреба на вещества до 21-та година.

Тези в групата с „междинна траектория“ (17,4%) също били в по-висок риск от употреба на кокаин и лекарства без медицинско предписание в сравнение с хората от „неупотребяващата траектория“, които никога не са консумирали енергийни напитки (20,6%). Членовете на групата със „спираща траектория“ (тези, чиято консумация намалява постоянно с времето) и на неупотребяващата група не били в по-висок риск от употреба на вещества.

Докато биологичният механизъм, който би могъл да обясни как някой, постоянно консумиращ енергийни напитки, би могъл да продължи към употреба на други стимуланти, остава неясен, проучването посочва причина за безпокойство, която трябва да бъде допълнително изследвана.

Изследователската група на д-р Ария преди е проучвала здравните рискове от консумацията на енергийни напитки с високо съдържание на кофеин и д-р Ария застава начело на опитите да се предпазят младежите и децата от тези рискове, които включват негативни въздействия върху сърдечно-съдовата функция или дори смърт. Също така, тя се е присъединила към други експерти по медицина и обществено здраве, призоваващи Американската агенция за контрол върху храните и лекарствата (FDA) да наложи регулация на енергийните напитки. За разлика от другите безалкохолни напитки, енергийните остават нерегулирани от FDA и към тях няма федерални изисквания за етикетирането с цел да се обозначат съдържанието на кофеин или допълнителни съставки, чието взаимодействие с кофеина не е добре изучено.

„Бъдещите изследвания трябва да се фокусират върху по-младите хора, защото знаем, че те също консумират редовно енергийни напитки“, предлага д-р Ария. „Искаме да знаем дали подрастващите също са в риск от бъдеща употреба на вещества.“

Източник: https://medicalxpress.com/news/2017-08-regular-energy-linked-drug-young.html