телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Пушенето на електронни цигари не e по-добро от пушенето на обикновени, когато става въпрос за възстановяване от операция

Пушенето на електронни цигари не e по-добро от пушенето на обикновени, когато става въпрос за възстановяване от операция

Въпреки че електронните цигари се възприемат като „по-здравословна“ алтернатива на тютюневите изделия, течността, използвана в тях, съдържа никотин, което може значително да повиши риска от усложнения при анестезия и операция, според Американската асоциация на медицинските лица, прилагащи анестезия (American Association of Nurse Anesthetists, AANA).

Всяка година в третия четвъртък на месец ноември хората, които употребяват никотин под формата на обикновени тютюневи изделия или чрез електронни цигари, са поканени да участват в събитието на Американското общество за ракови заболявания „Голямото изпушване“ (The Great American Smokeout) – по време на събитието хората са окуражавани да се откажат от цигарите.

AANA подкрепя тази кауза, като стимулира пациентите да не пушат обикновени или електронни цигари преди операция.

Според доклад, изготвен по поръчка на водещия говорител по здравните въпроси в американското правителство, употребата на електронни цигари се е повишило до такова ниво, че вече се превръща в повод за обществено безпокойство. В доклада се използва термина „е-цигари“, който се отнася до много различни продукти, доставящи никотин по електронен път. Както и стандартните тютюневи изделия, повечето е-цигари съдържат никотин, към който се изгражда зависимост.

„Никотинът, който се съдържа в цигарите – и в електронните, и в традиционните – пречи на заздравяването на рани след операция, увеличава рисковете от усложнения при поставяне на анестезия и може да доведе до множество други оперативни усложнения“, казва Брус Уайнър, президент на AANA и сертифицирано за прилагане на анестезия медицинско лице. „Въпреки че се възприемат като по-добра алтернатива на тютюневите цигари, течността за електронните цигари също съдържа никотин, което значително увеличава риска от усложнения по време на и след медицинска оперативна намеса. Общоизвестно е, че пациентите трябва да откажат цигарите най-малко няколко седмици преди и след операцията. Безопасно ли е да се  пушат електронни цигари безопасни преди операция? Отговорът е „не““, допълва Уайнър.

Никотинът може да понижи ефективността на някои лекарства или да промени действието на други. Също така може да повлияе на заздравителния процес или да доведе до инфекция, както и до по-голям дискомфорт след операция. Въпреки че по-дълъг период на въздържание от никотин преди и след анестезия и операция е свързан с най-много здравни ползи, дори период от 12 до 24 часа, в които човек не пуши, може да подобри значително способността на тялото да снабди с кислород жизнено важни органи и тъкани.

„Независимо от това дали пушите традиционни тютюневи изделия или е-цигари, бъдете напълно честни за историята на здравните ви проблеми с вашия анестезиолог, хирург или друго медицинско лице, което се грижи за здравето ви“, казва Уайнър. Пациентите трябва да съобщават за всички алергии, лекарства, хранителни добавки, билки или вещества, които приемат, в допълнение към никотина. „Информирането на медицинските лица, отговорни за вас по време на болничния ви престой, за вашата пълна здравна история им позволява да работят с вас, за да разработят цялостен план за грижа за бързото ви възстановяване“, казва той.

Отказът от традиционни или е-цигари във всяка възраст е свързан както с незабавни, така и с дългосрочни ползи за здравето.

Източник: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/11/171115175653.htm