телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Проучване открива връзка между депресията и началото на употреба на електронни цигари сред студенти

Проучване открива връзка между депресията и началото на употреба на електронни цигари сред студенти

Появата на електронните цигари като никотинов продукт предизвиква у учените много въпроси относно тяхното въздействие върху здравето, включително как продуктът си взаимодейства с депресията. Ново проучване на изследователите от Центъра за здравни науки към Университета на Тексас в Хюстън, САЩ (UTHealth), публикувано през февруари 2017 г. в научното списание Nicotine & Tobacco Research, открива връзка между депресията и началото на употреба на електронни цигари сред колежаните.

„Това е първото изследване, което установява продължителна връзка между засилените депресивни симптоми и употребата на електронни цигари“, казва водещият автор Франк Бандиера, доктор на науките и асистент в Департамента по епидемиология, човешка генеткиа и науки на околната среда в Колежа по обществено здраве към UTHealth в Далас.

От извадка от 5 445 незавършили студенти от 24 колежа в Тексас студентите, които са изпитвали повишени нива на депресивни симптоми, било значително по-вероятно да започнат да използват електронни цигари шест месеца по-късно в сравнение със студентите, които не са изпитвали повишени нива на такива симптоми. В същото време не изглежда електронните цигари да водят до повишени депресивни нива сред студентите.

„Не знаем защо депресията води до употреба на електронни цигари. Това може да е самомедикация. Точно както при цигарите, когато студентите се чувстват стресирани, употребата на електронни цигари може да ги кара да се чувстват по-добре. Или тъй като тези устройства се продават като средство за спиране на пушенето, депресираните студенти може да ги използват, за да им помогнат да спрат обикновените цигари“, казва Бандиера. Той отбелязва, че има малко на брой публикувани клинични проучвания, които доказват, че електронните цигари помагат на хората да спрат пушенето на обикновени такива.

Бандиера бил изненадан от резултатите, тъй като предишни изследвания са показали реципрочна връзка между депресията и пушенето на традиционни цигари. Той допуска, че същото може да е вярно и за електронните цигари.

„Тъй като електронните цигари обикновено доставят по-малко никотин на дръпване, отколкото обикновените цигари, е възможно по-ниското съдържание на никотин в електронните цигари да обяснява равните на нула открития“, пише Бандейра в публикацията.

Данните, използвани за проучването, са събрани от Центъра за тютюн и регулаторна наука за младежите и младите възрастни (Texas TCORS) – център, създаден от няколко институции от Университетската система на Тексас, с цел да провежда изследвания, които могат да ръководят бъдещи решения относно регулацията на тютюна на национално ниво. Изследователите са избрали да проучват колежански студенти, защото разпространението на употребата на електронни цигари е по-високо сред юношите и младите възрастни.

Излагането на никотин по време на юношеството и младежките години може да доведе до зависимост и увреждане на развиващия се мозък според Доклада върху употребата на електронни цигари сред младежите и младите възрастни на Главния лекар на САЩ.

Източник: http://www.news-medical.net/news/20170213/Study-finds-link-between-depression-and-initiation-of-e-cigarette-use-among-college-students.aspx