телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Проучване описва един ден от живота на употребяващите наркотици и той е доста нормален

Проучване описва един ден от живота на употребяващите наркотици и той е доста нормален

Те спят около девет часа на нощ и предпочитат яйца за закуска, а мнозинството от тях работят.

Не, това не са средностатистически американци. Това са хора, които са зависими и употребяват наркотици всеки ден.

Според проучване на Take 5 Media Group за компанията Addictions.com хората, които са съобщили за ежедневна употреба на наркотици или зависимост, се придържат към обикновена рутина във всекидневния си живот.

„Исках да се потопя надълбоко в ежедневието на някой, който е зависим към наркотици“, казва Лоугън Фрийдман – учен, ръководещ проучването за Addictions.com.

За да съберат резултатите, Фрийдмън и екипът му са се допитали до 1057 души от всички 50 щати. Мнозинството от участниците са имали годишен доход 59 999 долара или по-малко. Около 22% от отговорите са дошли от Калифорния и Флорида, а около две трети от всички участници са били мъже.

Всички участници в допитването са отговаряли на въпросите сами.

Проучването е групирало участниците в шест категории въз основа на употребяваните от тях наркотици: Adderall (стимулант, обикновено използван за лечението на разстройства с дефицит на вниманието), кокаин, екстази, халюциногени, метамфетамин и опиати.

„Когато започнахме да събираме данни, открихме, че повечето от зависимите към наркотици много приличат на обикновените хора“, казва Фрийдман.

Повечето зависими спят между 7 и 10 часа на нощ. Повечето съобщават, че стават сутрин около 8 часа и отиват на работа във времето между 9:30 и 10:30 ч. всеки ден.

Мнозинството от участниците от всички категории предпочитат яйца за закуска.

Има, разбира се, няколко забележими разлики.

Зависимите към наркотици харчат между 16,94 и 35,06 долара на ден, за да подхранват зависимостта си. В края на краищата, изхарчените пари се свеждат до цената на около две кутии цигари на ден в гр. Ню Йорк или до месечния наем в Омаха, Небраска или Фресно, Калифорния.

Процентът на безработните сред зависимите към наркотици е доста по-висок, отколкото е средният за САЩ – 4,1% според Бюрото по трудова статистика. Употребяващите опиати е най-малко вероятно да имат работа – само 56% от тях работят. В другия край скалата са употребяващите кокаин и екстази – съответно 91,14% и 91,43% са съобщили, че имат работа.

Повечето от допитаните работещи зависими са съобщили, че работят в продажбите или управлението. Инженерството е била най-разпространената работа сред употребяващите метамфетамин.

Вероятно най-изненадващото откритие е процентът от зависмите, които употребяват наркотици на работното си място.

„Това е нещо, за което широката общественост не мисли, за което и аз не мисля. Не гледам служителите и колегите си, мислейки, че може да са зависими или че може да употребяват наркотици на работа“, казва Фрийдман.

Около 60% от употребяващите кокаин са съобщили, че употребяват на работното си място, докато 23,38% от редовно употребяващите халюциногени са казали, че го правят на работа. Този процент е достатъчно висок, за да шокира Фрийдман.

„Много от наркотиците тук – метамфетамин, опиати, екстази, кокаин, Adderall – позволяват на човек да върши работата си сравнително нормално“, казва той. Но същото не е вярно за халюциногените, които включват променящи съзнанието вещества като LSD и магически гъби.

„Макар това да е най-ниският процент, все пак е шокиращ за мен“, добавя той.

С някои изключения откритията на Фрийдман изглеждат болезнено обикновени.

„Тези навици не изглежда да се вместват в стереотипите, които обичайно свързваме с тези наркотици“, казва той.

„Повечето от тези хора работят, стават сутрин по нормално време и закусват, но могат да страдат от осакатяваща зависимост към определен наркотик“, добавя Фрийдман.

Националното проучване за употреба на наркотици и здраве от 2016 г. показва, че около 28,6 милиона души на 12 и повече години (или 10,6% от американците) са съобщили за употреба на незаконни наркотици в рамките на 30-те дни от проучването. Смята се, че около 7,4 милиона души страдат от зависимост към наркотици.

Тези цифри може да са неточни, тъй като включват употребата на канабис, която в някои от щатите е законна.

Зависимите представляват сравнително малък процент от общото население, но положението им се влошава заради покачването на процента зависими към опиоиди и увеличаващия се брой смъртни случаи.

Източник: https://www.cnbc.com/2017/12/29/survey-depicts-a-day-in-an-drug-users-life-and-its-pretty-normal.html