телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Продължителнoто използване на телефона е свързано с депресия при по-младите

Продължителнoто използване на телефона е свързано с депресия при по-младите

Според изследване, публикувано в списанието „Емоции“, тийнейджърите, които са постоянно „залепени“ за телефоните си, са значително по-малко щастливи.

За да изследват тази взаимовръзка, изследователите анализират информация от лонгитюдното изследване Monitoring the Future (MtF) – национално представително изследване, включващо милиони от американските ученици в осми, десети и дванадесети клас.

В това изследване учениците са помолени да отговорят на въпроси както за общото време прекарано на техните мобилни телефони, компютри и таблети, така и за техните директни социални интеракции и щастието им като цяло.

Установява се, че тийнейджърите, които прекарват значителна част от времето си на своите устройства (използвайки социални медии, играейки компютърни игри, участвайки във видео чатове и пишейки съобщения), преживяват средно по-ниски нива на щастие, отколкото тийнейджърите, които прекарват повече време в дейности като четене на списания и вестници, спорт и директни социални взаимодействия.

Според Jean M. Twenge, водещият автор и професор по Психология в университета в Сан Диего, докато настоящото изследване не може да открие точната причина, редица други изследвания  показват, че прекомерното използване на социални медии води към нещастие, но нещастието не води до повече употреба на социалните медии.

Да не използваш подобен тип дигитални устройства също не води до щастие. Най-щастливите тийнеджъри използват дигиталните медии за по-малко от половин час на ден. Все пак, откритията показват, че ежедневното използване на дигитални устройства може постепенно да увеличи нещастието.

„Ключът към използването на дигитални медии и щастието е органиченото използване. Стремете се да прекарвате не повече от два часа на ден с дигитални устройства и да се опитате да увеличите времето, което прекарвате с приятели лице в лице и спорт - две дейности, които са надеждно свързани с по-голямо щастие ", казва Туиндж.

Чрез анализиране на историческите тенденции от същата възрастова група от 1990, изследователите разбират, че продължителното използване на цифровите устройства се свързва с намалено щастие при американските тийнеджъри. В частност, удовлетворението от живота, щастието и себеоценката на по-младите са били в бърз спад от 2012, годината, в която Америка отчита 50% нарастване на използващите смартфони.

Туиндж коментира: „ Досега най-големите промени в живота на тийнеджърите между 2012 и 2016 беше нарастването на времето, което те прекарват пред дигиталните медии и последващото намаляване на социалната им активност и сън. Появата на смартфоните е най-вероятното обяснение за внезапното намаляване на психичното благополучие при тийнейджърите.“

Източник: https://www.news-medical.net/news/20180123/Prolonged-phone-usage-linked-to-depression-among-youngsters-Study-finds.aspx