телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Проблемната употреба на алкохол повишава риска от инфаркт и сърдечна недостатъчност, показва проучване

Проблемната употреба на алкохол повишава риска от инфаркт и сърдечна недостатъчност, показва проучване

Ново изследване показва, че проблемната употреба на алкохол може да повиши риска от инфаркт и сърдечна недостатъчност.

Предишни проучвания изглежда са открили, че умерената употреба би могла да бъде полезна за сърцето, но новото изследване предполага, че този прием на алкохол може да бъде смъртоносен.

Според Националната здравна служба (на Великобритания) около 2 милиона души в Англия имат вредна употреба на алкохол, което означава мъже, пиещи над 50 единици алкохол на седмица (12,5 литра бира) или жени, пиещи над 35 единици на седмица (три и половина бутилки вино).

Макар да е известно, че прекомерната употреба на алкохол уврежда черния дроб, повишава кръвното налягане и отключва развитието на рак, досега не е имало директна връзка между пиенето, инфаркта и сърдечната недостатъчност.

Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско са анализирали данни от 15 милиона пациенти, посещавали болница между 2004 и 2009 г., от които 286 000 са били диагностицирани с алкохолна злоупотреба.

Учените открили, че прекомерната употреба на алкохол два пъти увеличава риска от аритмия, повишава риска от инфаркт с 40% и повече от два пъти увеличава риска от сърдечна недостатъчност.

„Донякъде бяхме изненадани да открием, че хората, диагностицирани с някаква форма на алкохолна злоупотреба, са в значително по-висок риск от инфаркт“, казва водещият изследовател д-р Грегъри Маркъс от Калифорнийския университет.

„Открихме, че дори да нямате скрити рискови фактори, злоупотребата с алкохол все пак повишава риска от тези сърдечни проблеми.“

„Надяваме се, че тези данни ще намалят ентусиазма за прекомерно пиене и ще отхвърлят всякакво оправдание за него, защото хората мислят, че пиенето е полезно за тяхното сърце. Тези данни доста ясно доказват обратното.“

От благотворителните фондации казват, че тези открития представляват още доказателства за смъртоносното въздействие на твърде голямото количество алкохол.

Сара Туул, ръководител на Здравна информация в Световния фонд за изследване на рака, казва: „Това допълнително доказва, че опасните ефекти на алкохола надделяват над каквато и да е полза за здравето, която хората си мислят, че той може да има.“

„Например, когато става дума за превенция на рака, всяко количество алкохол, не само прекомерното пиене, повишава риска от развитие на голям брой често срещани видове рак, включително рак на гърдата и на дебелото черво.“

„Всъщност, ако никой не пиеше, около 21 000 случая на рак можеше да бъдат предотвратявани всяка година във Великобритания.“

Изследването е публикувано в научното списание на Американския колеж по кардиология.

В статия, съпътстваща публикацията на изследването в списанието, д-р Майкъл Крики, също от Калифорнийския университет, казва, че предишните проучвания, които са открили полза от употребата на алкохол за предпазването на сърцето от инфаркт и застойна сърдечна недостатъчност, са били кохортни проучвания, при които има тенденцията да се набират стабилни, сътрудничещи и внимателни към здравето си участници.

„В кохортните проучвания участват минимален брой хора с алкохолна злоупотреба, така че сегашното изследване вероятно показва по-валидна картина на резултатите от прекомерното пиене“, казва той.

Източник: http://www.telegraph.co.uk/science/2017/01/02/problem-drinking-raises-risk-heart-attack-heart-failure-study/