телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Прекратяването на употребата на метамфетамин може да помогне за възстановяването на сърцето

Прекратяването на употребата на метамфетамин може да помогне за възстановяването на сърцето

Спирането на употребата на метамфетамин може да помогне за възстановяване от вредите върху сърцето, нанесени от наркотика и да подобри сърдечната функция на злоупотребяващите, ако е съчетано с подходяща медицинска намеса. Тези мерки имат потенциал да предотвратят бъдещи, свързани с употребата, случаи на сърдечна недостатъчност или други по-лоши последици според изследване, публикувано в списанието JACC: Heart Failure.

„Работата, представена днес, подчертава факта, че растящата епидемия от употреба на наркотици има дългосрочни ефекти върху сърдечно-съдовата система в допълнение към познатите краткосрочни трагични събития“, казва главният редактор на списанието, д-р Кристофър О‘Конър от Американския колеж по кардиология.

Метамфетаминът е един от най-разпространените наркотици и предишни изследвания са показали, че проблемите със сърцето са чест фактор за смърт поради употреба на метамфетамин. Известно е, че има лечение за тези състояния, но има малко информация дали уврежданията на сърцето могат да се подобрят или да се премахнат чрез прекъсване на употребата.

Учените изследват 30 пациенти, злоупотребяващи с метамфетамин, за да оценят дали сърдечното функциониране се подобрява след спиране на употребата. Пациентите са със средна възраст 30 години и 93% са мъже. Всички имат фракция на изтласкване на лявата камера на сърцето по-ниска от 40%, което се счита за доказателство за сърдечна недостатъчност. Над 83% имат много симптоми и страдат от затруднено дишане. Една трета развиват и тромби (съсиреци) в сърцето.

Всички пациенти получават медицинска помощ, включително подкрепящи мерки и подкрепена с насоки медицинска терапия, която включва автоматичен имплант дефибрилатор или преносим дефибрилатор при някои пациенти. Симптомите и сърдечната функция се подобряват значително при пациентите, които прекъсват употребата на метамфетамини. Също така тези пациенти имат по-малко несмъртоносни удари и по-малко последващи хоспитализации в сравнение с тези, които продължават употребата по време на лечението.

„Свързаната с метамфетамин кардиомиопатия става по-значима причина за сърдечна недостатъчност при хора в ранна зряла възраст“, казва д-р Норман Мангнър, старши автор на изследването и лекар в Кардиологичния център в Лайпциг, Германия. „Поради възможността за възстановяване на сърдечната функция и симптомите в ранен стадий на заболяването, ранното идентифициране на проблемите със сърцето при пациенти, които злоупотребяват с метамфетамин, би могло да предотврати последващо влошаване на кардиомиопатията.“

Изследването има ограничения, включително възможността за липса на съдействие по отношение на лечението. Освен това в него са включени само пациенти със сърдечна недостатъчност и тежко увреждане на сърдечната функция, така че няма информация за развитието на сърдечните проблеми, предизвикани от употребата на метамфетамин и за ранните, вероятно асимптоматични етапи.

В придружаваща статия на редактора, д-р Джеймс Л. Джанузи, професор по медицина в Harvard Medical School в Бостън, казва, че изследването дава обективни данни, които показват, че при употребяващи метамфетамин сърдечната функция може да се подобри само след като прекратят употребата и тези открития трябва да се вземат предвид в терапевтичния план.

"Вместо просто пациентите, за които се предполага, че имат свързана с метамфетамин кардиомиопатия, да се слагат на коктейл от неврохормонални блокери, главният фокус трябва да е върху това да им се помогне да спрат (употребата)“, казва той.

Източник: https://medicalxpress.com/news/2017-05-drug-abuse-reverse-heart.html