телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Правителствена служба в САЩ е одобрила първото изследване на MDMA за медицински цели

Правителствена служба в САЩ е одобрила първото изследване на MDMA за медицински цели

През март 2015 г. американската Администрация за борба с наркотиците (DEA) е одобрила първото клинично изследване на използването на MDMA заедно с психотерапия за лечението на тревожност сред хора, страдащи от животозастрашаващи заболявания. Изследователите добавят, че обществената подкрепа за медицинската употреба на психеделици бързо нараства.

„Тенденцията при проучванията на психеделиците се променя“, казва Брад Бърдж, директор на комуникациите в Мултидисциплинарната асоциация за изследване на психеделиците (MAPS) – базирана в Калифорния изследователска група с нестопанска цел, която изучава медицинската употреба на психеделиците и марихуаната, и която финансира изследването, одобрено от DEA.

В уебсайта на MAPS се казва, че за разлика от екстази – име, под което MDMA се продава на улицата и което често е примесено с опасни добавки – чистото MDMA е доказано като „достатъчно безопасно“, когато се приема ограничен брой пъти в умерени дози.

MDMA може да бъде полезно в психотерапията на хора, страдащи от тревожност заради животозастрашаващи заболявания, защото веществото създава у тях чувства на спокойствие, доверие и увереност, казва Бърдж. Той добавя, че за разлика от психеделици като LSD и псилоцибин, MDMA не предизвиква халюцинации.

Клиничното изследване ще се проведе в Марин, Калифорния, в кабинета на психолог, а не в болнични условия, казва Бърдж. Пациентите ще лежат на кушетка, а до тях ще седи терапевт за подкрепа и разговор.

По време на изследването 18 души с животозастрашаващи заболявания ще посещават психотерапия, като MDMA ще бъде използвано в няколко сесии, за да подпомага процеса. Резултатите ще бъдат измерени като се провери дали употребата на психеделика е помогнала за снижаването на тревожността при хората. Това ще бъде определено при приключването на сесиите чрез обратната връзка на пациента и оценките на терапевта.

Изследователите се надяват, че използването на MDMA по време на психотерапия ще позволи на участниците да се изправят пред ситуацията си с по-ясен поглед и ще помогне позитивните стъпки, които хората предприемат, да бъдат закрепени, казва Бърдж. „MDMA ги прави по-отворени и по-спокойни с терапевта, докато в същото време намалява страха им и ги прави по-способни да говорят за трудни емоции.“

Ако пилотното проучване е успешно, MAPS планира да продължи с още изследвания с повече участници и с различни подходи. Засега изследователите се надяват да изградят базисната безопасност и ефективност.

Проучването е част от по-голям план с финансиране от 20 млн. долара, чиято цел е MDMA да бъде одобрено като лекарство от американската Администрация за контрол върху храните и лекарствата (FDA) и да бъде въведено до 2021 г., , казва Бърдж. MAPS е единствената организация в света, която финансира изследвания с MDMA-асистирана психотерапия, добавя той.

MAPS е провела успешни пилотни проучвания на MDMA-асистирана психотерапия при посттравматично стресово разстройство, казва той. Други проучвания на асоциацията включват аяхуаска-асистирана терапия при наркотични зависимости, LSD при клъстерно главоболие и псилоцибин при никотинова зависимост.

Изследователите се надяват да подкрепят увеличаващите се доказателства, че психеделиците имат легитимна медицинска употреба и да се противопоставят на общоприетите твърдения, които демонизират психеделиците като наркотици, унищожаващи ума.

„Това е, което истински добрата наука показва, въпреки десетилетията на пропаганда и правителствено дезинформиране“, казва Бърдж.“Само преди две седмици едно феноменално изследване показа, че няма дългосрочна връзка между употребата на психеделици и психичните заболявания.“

Изследването е публикувано през март 2015 г. в Journal of Psychopharmacology. В допълнение, скорошен доклад на Johns Hopkins Medicine, водеща американска институция, която съчетава Университетското училище по медицина “Johns Hopkins” и болницата “Johns Hopkins”, показва, че употребата на психеделици (главно псилоцибин и LSD) може да редуцира психологическия дистрес и мислите за самоубийство.

Източник: http://america.aljazeera.com/articles/2015/3/17/clinical-trial-approved-for-mdma-psychotherapy.html